Uważaj na suszone figi
Od blisko 20 lat aflatoksyny są wpisane na listę substancji rakotwórczych. O ich szkodliwym działaniu może świadczyć fakt, że za czasów Saddama Husajna, w Iraku prowadzono badania nad wykorzystaniem grzybów jako broni biologicznej.
Nic dziwnego, że w krajach Unii Europejskiej obowiązuje system systematycznej kontroli poziomu aflatoksyn w surowcach przeznaczonych do produkcji artykułów żywnościowych oraz paszy dla zwierząt. Określone zostały także graniczne normy zawartości tych związków w suszonych owocach, zbożach czy mleku i jego przetworach.
Jednak niebezpieczeństwo wciąż istnieje, ponieważ grzyby z rodzaju Aspergillus mają bardzo dużą zdolność adaptacji do różnych warunków. Kilka lat temu w Niemczech wykryto spore stężenie aflatoksyn w co trzecim przebadanym opakowaniu suszonych fig. W ubiegłym roku groźne substancje stwierdzono w mleku na Bałkanach oraz kukurydzy, która trafiła do rolników w Dolnej Saksonii.