UrodaRybny pedicure może skończyć się infekcją!

Rybny pedicure może skończyć się infekcją!

Rybny pedicure może skończyć się infekcją!
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos
20.05.2012 21:01, aktualizacja: 21.05.2012 12:11

Popularne ostatnio zabiegi pedicure, wykonywane przy udziale egzotycznych ryb Garra rufa, mogą wywołać poważne w skutkach infekcje bakteryjne – ostrzegają brytyjscy naukowcy.

Popularne ostatnio zabiegi pedicure, wykonywane przy udziale egzotycznych ryb Garra rufa, mogą wywołać poważne w skutkach infekcje bakteryjne – ostrzegają brytyjscy naukowcy. Wykonywanie zabiegów spa, podczas których słodkowodne rybki wyskubują martwy naskórek, zostało już zakazane w wielu amerykańskich stanach, ale w Wielkiej Brytanii wciąż jest na nie popyt.

Ostrzeżenie na ich temat brytyjscy badacze opublikowali w amerykańskim magazynie „Emerging Infectious Diseases”.
Zabiegi zwane „ryboterapią” przebiegają przy udziale euroazjatyckich tzw. ryb lekarzy, które bywają żywicielami szeregu mikroorganizmów, mogących wywołać poważne infekcje tkanek miękkich. Wiele mikroorganizmów jest odpornych na terapię antybiotykami – ostrzegają badacze z Center for Environment, Fisheries & Aquaculture Science (CEFAS) w angielskim Weymouth.

Szef zespołu CEFAS, David W. Verner-Jeffreys twierdzi, że na Wyspach istnieje ok. 280 „rybnych salonów piękności” z 15-20 tys. rybek, które w sposób ciągły dostarczane są z Azji. Jak zauważa Verner-Jeffreys, w kwietniu zeszłego roku 6 tys. ryb przywiezionych z Indonezji było zainfekowanych chorobą, która objawiała się krwotokiem m.in. ze skrzeli i pysków, powodując śmierć niemal wszystkich osobników.

Badacze odkryli też oznaki infekcji bakteryjnych w wątrobach, nerkach i śledzionach zwierząt. Wywołał ją paciorkowiec S. agalactiae. Naukowcy zbadali próbki z kolejnych transportów i stwierdzili obecność dalszych patogenów, w większości odpornych na tradycyjne antybiotyki, jak tetracykliny czy aminoglikozydy.

„Do tej pory zgłosiło się niewielu pacjentów, którzy mogli wtedy się zarazić. Jednak nasze badanie wykazuje, że te ryby i woda, w której są transportowane, mogą być potencjalnym źródłem patogenów” - twierdzi Verner-Jeffreys.

W szczególnym niebezpieczeństwie są osoby zmagające się z cukrzycą, chorobami wątroby i nieprawidłowościami ze strony układu odpornościowego.

Zdaniem badaczy salony spa powinny zadbać o to, aby wykorzystywać ryby hodowane w kontrolowanym środowisku – podał portal HealthDay.

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (34)
Zobacz także