Węglowodany i błonnik
Choć różnice w zawartości nie są znaczące i filiżanka ryżu białego zawiera około 53 g węglowodanów, czyli jedynie 8 g więcej, niż taka sama ilość brązowego, to jednak ich skład jest nieco odmienny. *Zjadając brązową wersję, dostarczysz sobie 4 razy więcej błonnika pokarmowego, *który nie tylko usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ale daje uczucie sytości, które pozostaje z tobą na dłużej. To ważne, szczególnie, gdy jesteś na diecie odchudzającej lub masz problemy z podjadaniem między posiłkami.
Ale uważaj! Jeśli intensywnie ćwiczysz lub wybierasz się na zajęcia taneczne, wybierz raczej biały ryż. Jest bardziej lekkostrawny i krócej będzie zalegał w żołądku. Dzięki temu będziesz mogła spędzać aktywnie czas, ale bez nieprzyjemnych dolegliwości. Biała wersja może okazać się również lepszym wyborem, gdy szukasz łatwego naładowania się energią po treningu. W takiej szybko dostępnej dla organizmu formie powinna znaleźć się na twoim talerzu do 2h po skończonych ćwiczeniach.