Wybierz swoją wersję
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który ryż powinnaś wybierać w swoim codziennym menu. Jeśli potrzebujesz szybkiego dowozu energii, a do tego nie tolerujesz „pełnego ziarna”, wybierz białą wersję. Pamiętaj też, że ten rodzaj sprawdzi się, kiedy przyjmujesz suplementy witamino-mineralne lub zjadasz ryż z warzywami bogatymi w magnez, wapń, potas, żelazo czy fosfor. *Ich biodostępność może zmniejszyć się nawet o 20-30 proc., jeśli skonsumujesz je razem z brązowym ryżem, w którym znajduje się kwas fitynowy, tworzący z tymi minerałami trwałe kompleksy.
Jednocześnie pamiętaj, że *ten sam kwas zmniejsza wchłanianie arsenu, rtęci, kadmu czy innych toksycznych substancji, które trafiają do organizmu. Dlatego wybór nie jest taki oczywisty. Gdy zależy ci na przyjemnym wypełnieniu żołądka na dłużej i chcesz ograniczyć podjadanie między posiłkami, nieoczyszczony ryż będzie właśnie dla ciebie. Da ci uczucie sytości, a przy okazji błonnik pomoże usunąć złogi nagromadzone w jelitach i sprawi, ze poczujesz się lżejsza.
Ryż to uniwersalne ziarno, które może posłużyć ci do przyrządzenia wielu smacznych potraw. Każda odmiana znajdzie inne zastosowanie w kuchni i może przydać ci się w różnych sytuacjach. Wykorzystaj to i nie ograniczaj się do jednego koloru. Pamiętaj, że urozmaicenie to podstawa zdrowej i pełnowartościowej diety.