Faworki na piwie
Składniki: 7 żółtek, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + dodatkowo do posypania stolnicy, 1/2 szklanki piwa.
Wykonanie: żółtka ucierać z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, a następnie mieszając składniki łyżką wlewać piwo. Wszystkie składniki połączyć i zacząć wyrabiać ciasto na oprószonej mąką stolnicy (jeśli za bardzo się klei, dodać odrobinę mąki). Ubijać kilka minut wałkiem, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. W głębokim garnku rozgrzać olej pod przykryciem do 175 stopni C. W tym czasie ciasto podzielić na kilka części - jedną zostawić, a pozostałe schłodzić. Cienko rozwałkować, a następnie wycinać faworki (tj. ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt. Smażyć na wolnym ogniu przez około 15-30 sekund z każdej strony, na blado złoty kolor. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręczniki papierowe. Czynność smażenia powtarzać z kolejnymi częściami ciasta. Lekko przestudzone udekorować cukrem pudrem.