Pączki z czekoladą, lukrem i skórką pomarańczową
Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 40 g drożdży, 50g cukru, 70 masła, 5 żółtek, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru z wanilią, 2 łyżki spirytusu, tabliczka czekolady. Na lukier: 150 g cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny. Dodatkowo: skórka pomarańczowa kandyzowana, olej do smażenia.
Wykonanie: drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać pół szklanki mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy "urosną", dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę. Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć krążki. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie wykładać na papierowy ręcznik. Lukier przygotować ucierając cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą szprycy nadziewać nią gotowe pączki.