Pączki z czekoladą, marmoladą, budyniem, ozdobione lukrem lub cukrem pudrem. Do tego faworki oraz oponki i mamy zestaw najpopularniejszych przysmaków na dzień, w którym tradycja przyzwala na nieograniczoną konsumpcję łakoci. Jak wierzyli nasi dziadkowie, ten zwyczaj sprawi, że nie opuści nas szczęście. Mimo wszystko, warto jednak zachować umiar i skosztować wybranych smakołyków, aby faktycznie cieszyć się ich smakiem i nie uskarżać na problemy z przejedzeniem.
Pączki z czekoladą, marmoladą, budyniem, ozdobione lukrem lub cukrem pudrem. Do tego faworki oraz oponki i mamy zestaw najpopularniejszych przysmaków na dzień, w którym tradycja przyzwala na nieograniczoną konsumpcję łakoci. Jak wierzyli nasi dziadkowie, ten zwyczaj sprawi, że nie opuści nas szczęście. Mimo wszystko, warto jednak zachować umiar i skosztować wybranych smakołyków, aby faktycznie cieszyć się ich smakiem i nie uskarżać na problemy z przejedzeniem.
Składniki: 300 g mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 70 g roztopionego masła, pół szklanki ciepłego mleka, 3 żółtka, 25 g drożdży, 15 ml spirytusu, szczypta soli, 1/4 szklanki marmolady wiśniowej, pół kg smalcu do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: drożdże połączyć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce utrzeć resztę cukru z żółtkami na puszystą masę. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać przygotowane wcześniej drożdże, masę z żółtek, spirytus i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać również przestudzone, roztopione masło. Wyrabiać jeszcze chwilę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, na grubość ok. 2 cm. Za pomocą formy lub szklanki wykrajać koła o średnicy ok. 6 cm. Wyrośnięte pączki kłaść delikatnie na tłuszcz (rozgrzany na wolnym ogniu do 180 stopni C) i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe nakłuć szprycą i nadziewać konfiturą. Całość posypać cukrem pudrem.
Karnawałowe róże
Składniki: 1 szklanka mąki, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka spirytusu, cukier puder, marmolada.
Wykonanie: z mąki, żółtek, śmietany i cukru zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus. Pozostawić na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać 3 wielkości kółek, które należy naciąć po bokach. Aby stworzyć róże, należy skleić kółka środkami (największe na spodzie). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w głębokim garnku (małym kółkiem do dołu). Po usmażeniu wyjąć na papier do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu się odsączył. Na środek nałożyć marmoladę. Można posypać cukrem pudrem.
Oponki
Składniki: 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 g zmielonego białego sera, 1/3 szklanka cukru, 2 jajka, 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder do ozdobienia.
Wykonanie: mąkę i sodę przesiać do dużej miski. Następnie dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Składniki dokładnie pomieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość centymetra, a następnie za pomocą szklanki wycinamy oponki, a środek za pomocą małego kieliszka. W garnku rozgrzać tłuszczu do 175 stopni C (przyda się termometr cukierniczy). Oponki należy smażyć z każdej strony przez 1,5 minuty, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Mini pączki z przyprawą korzenną
Składniki: 250 g naturalnego serka homogenizowanego, 2 duże jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka + 3 łyżki cukru, tłuszcz do głębokiego smażenia, 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych.
Wykonanie: jajka zmiksować na gładką masę z łyżką cukru i serkiem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni C. Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu, formować małe pączki tuż nad powierzchnią tłuszczu. Pączki smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.
Pączki z czekoladą, lukrem i skórką pomarańczową
Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 40 g drożdży, 50g cukru, 70 masła, 5 żółtek, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru z wanilią, 2 łyżki spirytusu, tabliczka czekolady. Na lukier: 150 g cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny. Dodatkowo: skórka pomarańczowa kandyzowana, olej do smażenia.
Wykonanie: drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać pół szklanki mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy "urosną", dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę. Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć krążki. Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie wykładać na papierowy ręcznik. Lukier przygotować ucierając cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować i posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą szprycy nadziewać nią gotowe pączki.
Faworki na piwie
Składniki: 7 żółtek, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + dodatkowo do posypania stolnicy, 1/2 szklanki piwa.
Wykonanie: żółtka ucierać z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, a następnie mieszając składniki łyżką wlewać piwo. Wszystkie składniki połączyć i zacząć wyrabiać ciasto na oprószonej mąką stolnicy (jeśli za bardzo się klei, dodać odrobinę mąki). Ubijać kilka minut wałkiem, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. W głębokim garnku rozgrzać olej pod przykryciem do 175 stopni C. W tym czasie ciasto podzielić na kilka części - jedną zostawić, a pozostałe schłodzić. Cienko rozwałkować, a następnie wycinać faworki (tj. ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt. Smażyć na wolnym ogniu przez około 15-30 sekund z każdej strony, na blado złoty kolor. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręczniki papierowe. Czynność smażenia powtarzać z kolejnymi częściami ciasta. Lekko przestudzone udekorować cukrem pudrem.