Słodkie przekąski na Tłusty Czwartek
Pączki z różą i cukrem pudrem
Pączki z czekoladą, marmoladą, budyniem, ozdobione lukrem lub cukrem pudrem. Do tego faworki oraz oponki i mamy zestaw najpopularniejszych przysmaków na dzień, w którym tradycja przyzwala na nieograniczoną konsumpcję łakoci. Jak wierzyli nasi dziadkowie, ten zwyczaj sprawi, że nie opuści nas szczęście. Mimo wszystko, warto jednak zachować umiar i skosztować wybranych smakołyków, aby faktycznie cieszyć się ich smakiem i nie uskarżać na problemy z przejedzeniem.
Pączki z czekoladą, marmoladą, budyniem, ozdobione lukrem lub cukrem pudrem. Do tego faworki oraz oponki i mamy zestaw najpopularniejszych przysmaków na dzień, w którym tradycja przyzwala na nieograniczoną konsumpcję łakoci. Jak wierzyli nasi dziadkowie, ten zwyczaj sprawi, że nie opuści nas szczęście. Mimo wszystko, warto jednak zachować umiar i skosztować wybranych smakołyków, aby faktycznie cieszyć się ich smakiem i nie uskarżać na problemy z przejedzeniem.
Składniki: 300 g mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 70 g roztopionego masła, pół szklanki ciepłego mleka, 3 żółtka, 25 g drożdży, 15 ml spirytusu, szczypta soli, 1/4 szklanki marmolady wiśniowej, pół kg smalcu do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: drożdże połączyć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce utrzeć resztę cukru z żółtkami na puszystą masę. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać przygotowane wcześniej drożdże, masę z żółtek, spirytus i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać również przestudzone, roztopione masło. Wyrabiać jeszcze chwilę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, na grubość ok. 2 cm. Za pomocą formy lub szklanki wykrajać koła o średnicy ok. 6 cm. Wyrośnięte pączki kłaść delikatnie na tłuszcz (rozgrzany na wolnym ogniu do 180 stopni C) i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe nakłuć szprycą i nadziewać konfiturą. Całość posypać cukrem pudrem.