Domowe musli
Domowe musli to smaczny, a zarazem zdrowy upominek, który doskonale sprawdzi się jako składnik wiosennych śniadań. Do jego przygotowania możesz wybrać różne płatki i ziarna oraz dodatki takie jak: przyprawy korzenne, orzechy, pestki, suszone owoce, wiórki kokosowe. Znając preferencje smakowe osoby, dla której przeznaczony jest prezent, warto dodać do mieszanki składniki, które należą do jej ulubionych. Komponując samodzielnie musli, możesz również wykluczyć składniki, których część osób powinna unikać. Przykładowo dla osoby cierpiącej na celiakię wybierzesz płatki przygotowane z ziaren bezglutenowych (ryżu, gryki, amarantusa, komosy). Dodając otręby, wzbogacisz mieszankę w błonnik pokarmowy, wspomagający oczyszczanie organizmu i usprawniający pracę jelit. Suszone morele dostarczą beta-karotenu (prowitaminy A), żurawina witaminy C oraz potasu i selenu. Migdały to z kolei doskonałe źródło magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego. Orzechy laskowe obfitują w witaminę E, nazywaną witaminą młodości.