Oczyszczający sok warzywny
Marchew, buraki i seler - z tych kilku warzyw przygotujesz pyszny, świeży, oczyszczający sok. Zapakowany w szklaną butelkę (możesz wybrać butelkę zamykaną kapslem typu retro) z ozdobną kokardką będzie się pięknie prezentował. Warto dołączyć do niego karteczkę z przepisem i krótkim opisem właściwości prozdrowotnych warzyw, z których go wytworzyliśmy. Marchew - stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, cennego przeciwutleniacza, chroniącego organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórek. Buraki - zawierają kwasy organiczne, błonnik oraz związki o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak betanina i kwasy fenolowe, np. kwas p-kumarowy, kwas ferulowy. Seler - jego korzeń jest zasobny w potas, fosfor, wapń. Zawiera również cenne związki, takie jak olejki eteryczne czy flawonoidy, decydujące o jego działaniu leczniczym. W medycynie ludowej zalecany jest jako środek wspomagający w dolegliwościach reumatycznych, stanach zapalnych i obrzękach. Przepis na 2 porcje: 6-7
średnich marchewek 2 średnie buraki 2 plastry (ok. 12 dag) selera Łyżka soku z cytryny Łyżeczka oliwy Warzywa dokładnie umyj, obierz i wyciśnij z nich sok. Dodaj sok z cytryny oraz oliwę, wymieszaj. Ważne: pamiętaj, aby świeży sok przechowywać w warunkach chłodniczych. Dodatek oliwy do soku nie jest konieczny, jednak pozwoli organizmowi lepiej przyswoić część składników obecnych w warzywach, np. rozpuszczalny w tłuszczach beta-karoten.