Jedz często, ale małe porcje
Nieduży posiłek nie rozpycha żołądka i nie obciąża go, natomiast regularność (jedz co dwie, trzy godziny) sprawia, że poziom glukozy we krwi nie spada zbyt nisko. Tym samym nie wytwarzają się w nadmiarze soki żołądkowe, które mogą powodować niesmak w ustach i mdłości.
Podjadaj. To tuczy, nie sięgaj więc po chipsy i słodycze, ale po jabłko, czy marchewkę, suszone owoce, migdały, sprawdzają się też sucharki i słone krakersy. Nie zjadaj od razu całej paczki, ale sięgnij po jednego między posiłkami. Na mdłości dobre są węglowodany, czyli pieczywo, ziemniaki i kasze. Zawierają wolnoprzyswajalne cukry złożone, dzięki którym glukoza we krwi utrzymuje się na stałym poziomie i nie masz ataków głodu.
POLECAMY: * Jakie są skutki przejedzenia?*