Nie możesz rzucić palenia? Jedz mniej mięsa i więcej szpinaku
Szpinak i inne zielone warzywa, a także czosnek sprzyjają zmianie pH krwi na bardziej zasadowe. Kiedy mamy zasadowe pH, łatwiej nam jest walczyć z nałogiem, ponieważ nie cierpimy tak bardzo z powodu tzw. zespołu z odstawienia (którego przebieg pogarsza odczyn kwasowy, wywoływany przez spożycie mięsa, cukru oraz alkoholu).
Dieta alkaliczna (czyli ograniczenie mięsa i preferowanie warzyw zasadowych) ma jeszcze inne walory - odkwaszenie organizmu sprzyja odchudzaniu. Informacja ta ważna jest dla osób, które boją się, że po rzuceniu palenia przybiorą na wadze - jedząc produkty zasadowe nie musimy się obawiać tego, że szybko przytyjemy. Jeśli jednak papieroska zastąpimy słodyczami lub szklaneczką whisky przed snem, to możemy oczekiwać, że wskaźnik na wadze podskoczy do góry - kwasowość tych produktów ułatwia odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Na podst. Doctissim/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta