Jak odróżnić cynamony?
Często dochodzi do fałszowania i sprzedawania gorszego cynamonu kasja, zamiast cynamonu z Cejlonu. Jednak występuje kilka cech, mogących zwrócić naszą uwagę, przy zakupie przyprawy.
Cynamon kasja jest skręcony w pojedyncze i gładkie laski, a cynamon cejloński zwija się po obu stronach kory, tworząc "dwururkę", w przekroju przypominającą cygaro.
Zmielona kora cynamonu kasja ma ciemny kolor, podbarwiony na rdzawo lub czerwono, a cynamon cejloński ma barwę jasną, żółtobrązową.
Cynamon kasja ma nieprzyjemny, piekący i cierpki smak, a cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący.
Niemieccy naukowcy, którzy zajęli się analizowaniem kumaryny zawartej w cynamonie kasja, zalecają by spożywać tą przyprawę nie częściej niż raz w tygodniu. Przy czym zaznaczają, że dawka ta powinna wynosić, 0,1mg na kilogram masy ciała.
Zaznacza się, że jedna płaska łyżeczka do herbaty to około 3 gramy cynamonu. W Niemczech odradza się również przyjmowanie leków hipoglikemizujących, które zawierają cynamon chiński.