Rosół drobiowo-wołowy gotowany w szybkowarze
Składniki:
- 700 g goleni wołowej lub szponder,
- porcja rosołowa (lub 4 skrzydełka i podudzie),
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- mały seler,
- biała część pora,
- cebula z łupinką (zdejmij wierzchnią łupinkę i przypal cebulkę)
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- natka pietruszki,
- 2 i 1/2 l wody,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyte mięso włóż do szybkowara, zalej wodą i zagotuj wszystko jak w zwykłym garnku, bez przykrywania pokrywką. Kiedy na powierzchni wywaru zbiorą się szumowiny, zbierz je i zamknij szczelnie garnek, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej moc palnika przez 15 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę. Teraz dodaj umyte i pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz do smaku i zamknij szczelnie szybkowar, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było niskie i wszystko gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij szybkowar z palnika i poczekaj, aż ciśnienie ujdzie z szybkowaru. Zdejmij pokrywkę dopiero po upływie ok. 20 minut. Rosół podaj z ulubionym cienkim makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.