Szybkowar. I życie staje się prostsze

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Niezbędny gadżet dla zapracowanych

Obraz
© Shutterstock.com

Szybkowar to niezbędny gadżet w kuchni każdej zapracowanej pani domu, bo dzięki niemu wymówka „nie mam czasu na gotowanie”, już nigdy nie padnie z twoich ust. Nasze mamy i babcie bardzo chętnie korzystały z szybkowarów, ale my mamy mylne wyobrażenie, że trio: kuchenka, piekarnik i mikrofalówka w zupełności wystarczą. A tymczasem dzięki „szybkiemu garnkowi” codzienne przygotowywanie posiłków stanie się łatwiejsze i o wiele szybsze. Wiesz, że możesz w zaledwie 4 minuty ugotować zupę jarzynową, mięso z kurczaka w 10 minut, a ziemniaki będą miękkie już po 6 minutach? To nie jedyna zaleta szybkowaru – poznaj wszystkie!

/ 6Same zalety

Obraz
© Shutterstock.com

Szybkowar to specjalny garnek ze szczelną pokrywką, która powoduje, że podczas gotowania para wodna nie ucieka na zewnątrz, a zostaje zamknięta w środku. Dzięki temu następuje wzrost ciśnienia, a co z tym idzie, wzrost temperatury wrzenia wody i skrócenie czasu, który musimy przeznaczyć na przygotowanie potrawy. Jednak to nie wszystko – potrawy przygotowywane w szybkowarze są zdrowsze, bo składniki odżywcze, witaminy i minerały są zamknięte pod szczelną pokrywką. Same pozytywy, ale szybkowar ma jedną wadę, mianowicie nie masz możliwości sprawdzenia stanu potrawy, bo gdy podniesiesz pokrywkę (oczywiście wyłączając wcześniej urządzenie i po odczekaniu chwili) stanie się on zwykłym garnkiem.

/ 6Zapomnij o zwykłych garnkach

Obraz
© Shutterstock.com

Mając szybkowar nie tylko przyspieszysz czas gotowania posiłków, ale także możesz zapomnieć o zwykłych garnkach, bo już nigdy nie użyjesz ich do przygotowania zupy, gotowanego mięsa czy ziemniaków. Możesz także rozmrozić w nim mięso czy warzywa, gotować na parze, a przypalone garnki przejdą do historii, bo dzięki parze zamkniętej w szybkowarze nic się nie przypala i nie przywiera do dna. Decydując się na kupno szybkowara, nie musisz wydać majątku – możesz wybrać dobry sprzęt, ale niekoniecznie drogi. Ceny szybkowarów wahają się od 100 do nawet 1000 zł - wszystko zależy od marki, pojemności, czy jest to szybkowar tradycyjny czy elektryczny, od dodatkowych akcesoriów i oczywiście od sklepu, w którym chcemy go kupić. Nie warto przepłacać, bo do codziennego użytku wystarczy urządzenie do 400 zł, ale warto szukać ofert specjalnych w supermarketach i sklepach z AGD. Hitem cenowym jest szybkowar dostępny w ofercie Lidla, która obowiązuje od 27 lutego. Już za 179 zł możesz mieć nowoczesne urządzenie indukcyjne, które przeznaczone jest do każdego typu kuchenki. W Media Markcie czy RTV Euro AGD szybkowar z niższej półki dostaniesz już za 200 zł.

/ 6Rosół drobiowo-wołowy gotowany w szybkowarze

Obraz
© 123RF.COM
  • 700 g goleni wołowej lub szponder,
  • porcja rosołowa (lub 4 skrzydełka i podudzie),
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • mały seler,
  • biała część pora,
  • cebula z łupinką (zdejmij wierzchnią łupinkę i przypal cebulkę)
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • natka pietruszki,
  • 2 i 1/2 l wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Umyte mięso włóż do szybkowara, zalej wodą i zagotuj wszystko jak w zwykłym garnku, bez przykrywania pokrywką. Kiedy na powierzchni wywaru zbiorą się szumowiny, zbierz je i zamknij szczelnie garnek, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej moc palnika przez 15 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę. Teraz dodaj umyte i pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz do smaku i zamknij szczelnie szybkowar, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było niskie i wszystko gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij szybkowar z palnika i poczekaj, aż ciśnienie ujdzie z szybkowaru. Zdejmij pokrywkę dopiero po upływie ok. 20 minut. Rosół podaj z ulubionym cienkim makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.

/ 6Roladki wołowe w własnym

Obraz
© Shutterstock.com
  • 10 niedużych plastrów z mięsa wołowego,
  • 800 ml zimnej wody
  • sól, czarny pieprz
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 cebule,
  • 10 cieniutkich plastrów boczku,
  • 2,5 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • 6 łyżek masła,
  • 6 łyżek mąki pszennej.

Ogórki kiszone pokrój w podłużne ćwiartki, a cebulę w piórka. Rozłóż na desce do kojenia plaster mięsa i na jednym końcu rozsmaruj odrobinę musztardy, połóż plasterek boczku, kawałek ogórka, kilka piórek cebuli i dopraw. Kiedy całe nadzienie roladki jest już gotowe, zacznij zawijać ją, a na koniec delikatnie przyciśnij ją dłońmi, zwiąż białą nicią. W ten sposób zawiń wszystkie roladki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim roladki z obu stron na rumiano, a następnie poukładaj je w szybkowarze, zalej wodą, zamknij szczelnie garnek. Ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę, wyjmij roladki na talerz, przykryj folią aluminiową, a sos po gotowaniu przecedź. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i całość podsmażaj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu do chwili otrzymania zasmażki. Teraz dodawaj do niej stopniowo wywar z roladek, cały czas mieszając. Sos podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż nie zgęstnieje. Tuż przed podaniem polej nim roladki i gotowe. Smacznego.

/ 6Gulasz wieprzowy

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 4 cebule,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • odrobina mąki,
  • olej rzepakowy,
  • bulion warzywny lub mięsny.

Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, posól, oprósz mąką i usmaż na oleju, a następnie przełóż do szybkowaru. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i paprykę, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Wszystko zalej bulionem warzywnym lub przecedzonym rosołem tak, by mięso było prawie przykryte. Zamknij szybkowar, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej moc palnika przez 15 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę. Do gulaszu dodaj przecier pomidorowy i dopraw go do smaku. Podaj go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Wybrane dla Ciebie

Chcesz poprawić metabolizm? Pamiętaj o tym przed snem
Chcesz poprawić metabolizm? Pamiętaj o tym przed snem
Walczy w sądzie z Baldonim. Tak prezentuje się na nowych zdjęciach
Walczy w sądzie z Baldonim. Tak prezentuje się na nowych zdjęciach
Już może wlatywać do domów. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Już może wlatywać do domów. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Nie miała objawów. Przy rutynowym badaniu prawda wyszła na jaw
Nie miała objawów. Przy rutynowym badaniu prawda wyszła na jaw
Olśniła w jesiennej stylizacji. Jej buty to prawdziwy hit
Olśniła w jesiennej stylizacji. Jej buty to prawdziwy hit
Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
Grał w serialu "Siódme niebo". Nagranie żony złamało mu karierę
Grał w serialu "Siódme niebo". Nagranie żony złamało mu karierę
"Wstydziliśmy się". Dziś nie ukrywa, z jakich zabiegów korzysta
"Wstydziliśmy się". Dziś nie ukrywa, z jakich zabiegów korzysta
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak
Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak