Szybkowar to niezbędny gadżet w kuchni każdej zapracowanej pani domu, bo dzięki niemu wymówka „nie mam czasu na gotowanie”, już nigdy nie padnie z twoich ust. Nasze mamy i babcie bardzo chętnie korzystały z szybkowarów, ale my mamy mylne wyobrażenie, że trio: kuchenka, piekarnik i mikrofalówka w zupełności wystarczą. A tymczasem dzięki „szybkiemu garnkowi” codzienne przygotowywanie posiłków stanie się łatwiejsze i o wiele szybsze. Wiesz, że możesz w zaledwie 4 minuty ugotować zupę jarzynową, mięso z kurczaka w 10 minut, a ziemniaki będą miękkie już po 6 minutach? To nie jedyna zaleta szybkowaru – poznaj wszystkie!
Same zalety
Szybkowar to specjalny garnek ze szczelną pokrywką, która powoduje, że podczas gotowania para wodna nie ucieka na zewnątrz, a zostaje zamknięta w środku. Dzięki temu następuje wzrost ciśnienia, a co z tym idzie, wzrost temperatury wrzenia wody i skrócenie czasu, który musimy przeznaczyć na przygotowanie potrawy. Jednak to nie wszystko – potrawy przygotowywane w szybkowarze są zdrowsze, bo składniki odżywcze, witaminy i minerały są zamknięte pod szczelną pokrywką. Same pozytywy, ale szybkowar ma jedną wadę, mianowicie nie masz możliwości sprawdzenia stanu potrawy, bo gdy podniesiesz pokrywkę (oczywiście wyłączając wcześniej urządzenie i po odczekaniu chwili) stanie się on zwykłym garnkiem.
Zapomnij o zwykłych garnkach
Mając szybkowar nie tylko przyspieszysz czas gotowania posiłków, ale także możesz zapomnieć o zwykłych garnkach, bo już nigdy nie użyjesz ich do przygotowania zupy, gotowanego mięsa czy ziemniaków. Możesz także rozmrozić w nim mięso czy warzywa, gotować na parze, a przypalone garnki przejdą do historii, bo dzięki parze zamkniętej w szybkowarze nic się nie przypala i nie przywiera do dna. Decydując się na kupno szybkowara, nie musisz wydać majątku – możesz wybrać dobry sprzęt, ale niekoniecznie drogi. Ceny szybkowarów wahają się od 100 do nawet 1000 zł - wszystko zależy od marki, pojemności, czy jest to szybkowar tradycyjny czy elektryczny, od dodatkowych akcesoriów i oczywiście od sklepu, w którym chcemy go kupić. Nie warto przepłacać, bo do codziennego użytku wystarczy urządzenie do 400 zł, ale warto szukać ofert specjalnych w supermarketach i sklepach z AGD. Hitem cenowym jest szybkowar dostępny w ofercie Lidla, która obowiązuje od 27 lutego. Już za 179 zł możesz mieć nowoczesne urządzenie indukcyjne, które przeznaczone jest do każdego typu kuchenki. W Media Markcie czy RTV Euro AGD szybkowar z niższej półki dostaniesz już za 200 zł.
Rosół drobiowo-wołowy gotowany w szybkowarze
Składniki:
- 700 g goleni wołowej lub szponder,
- porcja rosołowa (lub 4 skrzydełka i podudzie),
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- mały seler,
- biała część pora,
- cebula z łupinką (zdejmij wierzchnią łupinkę i przypal cebulkę)
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- natka pietruszki,
- 2 i 1/2 l wody,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyte mięso włóż do szybkowara, zalej wodą i zagotuj wszystko jak w zwykłym garnku, bez przykrywania pokrywką. Kiedy na powierzchni wywaru zbiorą się szumowiny, zbierz je i zamknij szczelnie garnek, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej moc palnika przez 15 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę. Teraz dodaj umyte i pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz do smaku i zamknij szczelnie szybkowar, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było niskie i wszystko gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij szybkowar z palnika i poczekaj, aż ciśnienie ujdzie z szybkowaru. Zdejmij pokrywkę dopiero po upływie ok. 20 minut. Rosół podaj z ulubionym cienkim makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Roladki wołowe w własnym
Składniki:
- 10 niedużych plastrów z mięsa wołowego,
- 800 ml zimnej wody
- sól, czarny pieprz
- 2 ogórki kiszone,
- 2 cebule,
- 10 cieniutkich plastrów boczku,
- 2,5 łyżki musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy,
- 6 łyżek masła,
- 6 łyżek mąki pszennej.
Przygotowanie:
Ogórki kiszone pokrój w podłużne ćwiartki, a cebulę w piórka. Rozłóż na desce do kojenia plaster mięsa i na jednym końcu rozsmaruj odrobinę musztardy, połóż plasterek boczku, kawałek ogórka, kilka piórek cebuli i dopraw. Kiedy całe nadzienie roladki jest już gotowe, zacznij zawijać ją, a na koniec delikatnie przyciśnij ją dłońmi, zwiąż białą nicią. W ten sposób zawiń wszystkie roladki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim roladki z obu stron na rumiano, a następnie poukładaj je w szybkowarze, zalej wodą, zamknij szczelnie garnek. Ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę, wyjmij roladki na talerz, przykryj folią aluminiową, a sos po gotowaniu przecedź. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i całość podsmażaj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu do chwili otrzymania zasmażki. Teraz dodawaj do niej stopniowo wywar z roladek, cały czas mieszając. Sos podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż nie zgęstnieje. Tuż przed podaniem polej nim roladki i gotowe. Smacznego.
Gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 4 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 papryki czerwone,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren pieprzu,
- odrobina mąki,
- olej rzepakowy,
- bulion warzywny lub mięsny.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, posól, oprósz mąką i usmaż na oleju, a następnie przełóż do szybkowaru. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i paprykę, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Wszystko zalej bulionem warzywnym lub przecedzonym rosołem tak, by mięso było prawie przykryte. Zamknij szybkowar, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej moc palnika przez 15 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę. Do gulaszu dodaj przecier pomidorowy i dopraw go do smaku. Podaj go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.