Roladki wołowe w własnym
Składniki:
- 10 niedużych plastrów z mięsa wołowego,
- 800 ml zimnej wody
- sól, czarny pieprz
- 2 ogórki kiszone,
- 2 cebule,
- 10 cieniutkich plastrów boczku,
- 2,5 łyżki musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy,
- 6 łyżek masła,
- 6 łyżek mąki pszennej.
Przygotowanie:
Ogórki kiszone pokrój w podłużne ćwiartki, a cebulę w piórka. Rozłóż na desce do kojenia plaster mięsa i na jednym końcu rozsmaruj odrobinę musztardy, połóż plasterek boczku, kawałek ogórka, kilka piórek cebuli i dopraw. Kiedy całe nadzienie roladki jest już gotowe, zacznij zawijać ją, a na koniec delikatnie przyciśnij ją dłońmi, zwiąż białą nicią. W ten sposób zawiń wszystkie roladki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim roladki z obu stron na rumiano, a następnie poukładaj je w szybkowarze, zalej wodą, zamknij szczelnie garnek. Ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę, wyjmij roladki na talerz, przykryj folią aluminiową, a sos po gotowaniu przecedź. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i całość podsmażaj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu do chwili otrzymania zasmażki. Teraz dodawaj do niej stopniowo wywar z roladek, cały czas mieszając. Sos podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż nie zgęstnieje. Tuż przed podaniem polej nim roladki i gotowe. Smacznego.