Gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 4 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 papryki czerwone,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren pieprzu,
- odrobina mąki,
- olej rzepakowy,
- bulion warzywny lub mięsny.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, posól, oprósz mąką i usmaż na oleju, a następnie przełóż do szybkowaru. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i paprykę, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Wszystko zalej bulionem warzywnym lub przecedzonym rosołem tak, by mięso było prawie przykryte. Zamknij szybkowar, ustaw zawór parowy tak, by ciśnienie w szybkowarze było wysokie i gotuj na średniej moc palnika przez 15 minut. Po tym czasie, ustaw zawór ciśnieniowy tak, by usunąć nadmiar pary z szybkowara i dopiero wówczas zdejmij pokrywkę. Do gulaszu dodaj przecier pomidorowy i dopraw go do smaku. Podaj go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.