Uczenie się i pamięć
Okazuje się, że cukier prawdopodobnie uszkadza również drogi nerwowe. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim pokazują, że myszy, które regularnie otrzymywały duże dawki cukru, zapominały wcześniej wyuczonych dróg w labiryncie i ogólnie gorzej funkcjonowały. Tymczasem gryzonie, które jadły nieprzetworzone tłuszcze i przyjmowały dużo kwasów omega-3, rozumowały sprawniej i uczyły się szybciej.
Zdaniem badaczy bezpieczna dzienna dawka przetworzonych cukrów dla kobiet wynosi 60 g, czyli mniej więcej tyle, co mały batonik. Pamiętajmy, ze nasze organizmy nie zostały przystosowane do trawienia takiego pożywienia. Teraz, kiedy coraz więcej wiemy o działaniu słodyczy na mózg, tym bardziej powinniśmy uważać.
Tekst: na podst. Psychologytoday.com/(sr/mtr), kobieta.wp.pl