Pikantna dieta bogata w kapsaicynę
Kapsaicyna, organiczny związek chemiczny, odpowiada za piekący smak papryczki chili. Działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Uczucie palenia związane ze spożywaniem produktów z kapsaicyną wynika z jej bezpośredniej interakcji z neuronami układu nerwowego.
Badania dowiodły, że związek ten może być wykorzystywany w leczeniu nowotworów oraz w odchudzaniu. Kapsaicyna wpływa na produkcję hormonu tarczycy, który to z kolei reguluje hormony odpowiadające za apetyt. Spożywanie produktów z kapsaicyną pozwala podnieść tempo metabolizmu nawet o 20 proc.
Badania Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maryland dowodzą, że kapsaicyna kontroluje przetwarzanie węglowodanów. Dietetycy prognozują, że dieta bogata w ten związek będzie hitem 2014 roku.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*