Magnez, czyli orzechy, czekolada i szpinak
Dzienne zapotrzebowanie dorosłej kobiety na ten pierwiastek wynosi 300 mg, w trakcie ciąży powinnyśmy go jednak dostarczać jeszcze więcej. Magnez pomaga złagodzić ból i skurcze związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego a także występujące w tym okresie bóle piersi. Ponadto dzięki diecie obfitującej w magnez lepiej radzimy sobie ze stresem, zmęczeniem i skokami humoru. Przyjmowanie tego pierwiastka w trakcie ciąży zapobiega z kolei wystąpieniu kurczy mięśniowych, które doprowadzić mogą do poronienia lub przedwczesnego porodu. Innymi słowy, magnez jest kobietom niezbędny.
Gdzie go znajdziemy w największych ilościach? Przede wszystkim we wszelkiego rodzaju orzechach, kakao i czekoladzie, kaszach (w szczególności gryczanej) i otrębach zbożowych, roślinach strączkowych (groch, fasola), szpinaku i bananach.