Kwasy Omega-3, czyli znowu orzechy, ryby oraz olej lniany
Kobiety powinny dbać, aby w ich diecie nie zabrakło ryb morskich oraz dobrej jakości tłuszczów, np. pozyskiwanego z tłoczenia na zimno oleju lnianego, oleju rzepakowego lub arachidowego. A także orzechów, które oprócz magnezu, zawierają niezbędne dla naszego zdrowia kwasy Omega-3. Spożywanie dobrego oleju i orzechów jest szczególnie ważne w przypadku wegetarianek, ponieważ muszą one pozyskać kwasy tłuszczowe Omega-3 jedynie ze źródeł roślinnych.
Dlaczego jednak ten składnik jest niezbędny w naszej diecie? Po pierwsze, jego obecność w organizmie zapobiega skurczom mięśni, także mięśni macicy, dzięki czemu łagodniej przechodzimy zespół napięcia przedmiesiączkowego. Po drugie, duża ilość Omega-3 w diecie przyszłej mamy sprzyja prawidłowemu rozwojowi płodu w jej łonie. Z tym składnikiem nie powinny jednak przesadzać kobiety w ostatnim miesiącu ciąży, gdyż jego zbyt duża ilość doprowadzić może do osłabienia skurczów porodowych w momencie, kiedy są one pożądane.