Promieniowanie UV vs. witamina D
Niedobór witaminy D w organizmie wywołuje, m.in., osteoporozę, depresję, choroby serca, obniżenie odporności. Zalecana dawka dziennego spożycia dla dorosłej osoby to 5 g. Jednym ze sposobów zapewnienia sobie takiej porcji witaminy to 15 minutowa kąpiel słoneczna. Czy takie wystawianie gołej skóry na promieniowanie UV przyniesie nam jednak więcej korzyści niż ryzyka, np.: zachorowania na raka skóry?
To pewne: lepiej jest zwiększyć w swojej diecie ilość produktów bogatych w witaminę D, niż wystawiać się na działanie szkodliwego promieniowania słonecznego. W ciągu ostatnich 30 lat zachorowalność na czerniaka wśród kobiet podwoiła się. Słońce już nie jest naszym sprzymierzeńcem…
Najbogatszym naturalnym źródłem witaminy D jest tran i mleko. W dalszej kolejności ryby (szczególnie te tłuste), mięso (zwłaszcza wątróbka), jajka i przetwory mleczne.
(mtr)
Na podstawie Oprah.com