Trzy pomysły na szybki obiad z makaronem

Szybki obiad z makaronem to ciekawa propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na gotowanie. Danie to przypadnie do gustu amatorom włoskiej kuchni w różnych odsłonach. Makaron można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i w wersji wegetariańskiej. Nie bez znaczenia jest również to, że większość obiadów z makaronem jest bardzo prosta do przygotowania i poradzą sobie z nimi bez trudu osoby rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem.

Trzy pomysły na szybki obiad z makaronem
Źródło zdjęć: © iStock.com

04.09.2018 10:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szybki obiad z makaronem i kurczakiem

Zdecydowanym faworytem potraw z pastą jest szybki obiad z makaronem i kurczakiem. To świetna i sycąca propozycja dla osób, które nie stronią od mięsa. Danie to można przygotować z różnymi dodatkami i z różnego typu makaronem. Łączny czas jego przygotowania nie zajmie dłużej niż 20-25 minut.

Składniki:

  • 350 g makaronu typu penne.
  • 2 filety z kurczaka lub jeden podwójny.
  • 2 ząbki czosnku.
  • Rukola.
  • Słoiczek suszonych pomidorów w oleju.
  • Ser typu mascarpone.
  • Orzeszki piniowe.
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotuj makaron według zaleceń producenta, widniejących na opakowaniu.
  2. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, przypraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na oleju z suszonych pomidorów. Dodatkowo przeciśnij czosnek przez praskę.
  3. Między czasie pokrój suszone pomidory oraz przypraż orzechy piniowe na suchej patelni.
  4. Po ugotowaniu makaronu wymieszaj go z kurczakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi orzechami piniowymi, a także z serkiem mascarpone.
  5. Na sam wierzch makaronu z kurczakiem połóż kilka liści rukoli.

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to ciekawa propozycja na szybki i tani obiad dla osób zapracowanych, które nie zawsze znajdują czas na przygotowanie wykwintnego posiłku dla swoich dzieci. Taką potrawę z powodzeniem można zaserwować całej swojej rodzinie.

Składniki:

  • 350 g makaron typu tagliatelle.
  • 500 g małych pieczarek.
  • 1 średniej wielkości cebula.
  • 250 śmietany 18%.
  • 1 łyżka masła.
  • 4 łyżki oleju do smażenia.
  • Natka pietruszki.
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Optymalny czas gotowania makaronu tagliatelle to ok. 11-12 minut.
  2. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, posól i podsmaż do czasu aż się zeszkli. Następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki.
  4. Po zarumienieniu pieczarek dodaj do nich masło i mieszaj do czasu aż się całkowicie rozpuści. W dalszej kolejności dodaj do pieczarek śmietanę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj natkę pietruszki. Na samym końcu: wymieszaj wszystko i gotuj przez ok. minutę na wolnym ogniu.
  5. Wymieszaj makaron z sosem pieczarkowym. Możesz go podać posypanego serem żółtym (np. parmezanem).

Przepis na makaron z sosem

Makaron z sosem to propozycja na szybkie i proste danie obiadowe, które przypadnie do gustu osobom, które poszukują sycących potraw. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się bolognese, czyli makaron z mięsem mielonym i z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 350 g makaron typu spaghetti.
  • 500 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego.
  • 3 łyżki oleju do smażenia.
  • 1 średniej wielkości cebula.
  • Butelka passaty pomidorowej.
  • 2 ząbki czosnku.
  • Natka pietruszki.
  • Ser typu parmezan (opcjonalnie może być mozzarella).
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Przyprawy i zioła: oregano, bazylia, tymianek i papryka ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według zaleceń widniejących na opakowaniu.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Przypraw mięso według uznania: solą, pieprzem, oregano, bazylią, tymiankiem i papryką ostrą, a następnie dodaj je do cebuli i czosnku. Smaż przez ok. 8-9 minut. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj passaty pomidorowej i duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Po upływie 10 minut wymieszaj makaron z sosem pomidorowym i posyp na wierzchu parmezanem.
gotowanie (dla rodziny)szybkie przepisymakaron
Komentarze (5)