Jeśli jesz za dużo cukru
Twarz cukrowa ma niezdrowy, szary kolor, a także zmarszczki na czole i pod oczami. Wyglądasz tak, jakbyś dopiero co wyszła z poważnej choroby i była znacznie starsza, niż jesteś.
Nadmiar węglowodanów w diecie to nie tylko skutek objadania się ciastkami, ale także białym chlebem czy ryżem. Glukoza wchodzi w reakcję z kolagenem zawartym w skórze i powoduje jego twardnienie. Skóra staje się cienka, łatwo pęka, łatwiej robią się zmarszczki. Na niekorzystne zmiany narażone są szczególnie te miejsca, gdzie skóra jest najcieńsza, np. pod oczami.
Cukrowa twarz zwykle jest blada i ziemista. Powoduje to podwyższony poziom insuliny. Deformacjom pod wpływem procesu glikacji ulegają też wszystkie inne włókna w organizmie. Na twarzy te zmiany widać najszybciej, ale degradacja i starzenie organizmu postępuje cały czas. Cukier to ogromne wyzwanie dla jelit.