Jeśli nie trawisz glutenu
Na twojej twarzy wypatrzysz ciemne, pigmentowe plamki a na brodzie krostki. Bardzo charakterystycznym objawem nietolerancji glutenu są opuchnięte, czerwone policzki.
Białko roślinne pochodzące ze zbóż nie dla wszystkich jest łatwe do strawienia. U niektórych wywołuje alergie, sensacje żołądkowe i bóle brzucha. Nietolerancja jest chorobą autoimmunologiczną i wymaga całkowitej zmiany diety. Na szczęście pełnoobjawową nietolerancję ma niewielki procent ludzi, choć na pewno odstawienie produktów zbożowych na jakiś czas każdemu poprawi trawienie.
Przejście na dietę bezglutenową pomaga nie tylko w poprawie funkcjonowania jelit, ale także w leczeniu zmian skórnych, np. trądziku różowatego. Skuteczne stosowanie diety musi być rygorystyczne, niestety śladowe ilości glutenu znajdują się w wielu spożywanych przez nas produktach.
Twarz glutenowa powinna wyglądać lepiej już wtedy, kiedy w miejsce chleba, płatków, ciastek czy makaronu wstawimy do diety produkty zawierające błonnik. Obrzęki policzków powinny wyraźnie się zmniejszyć.