Dieta owocowa
W diecie owocowej możesz jeść wszystkie owoce, (surowe, duszone, gotowane, pieczone), ale najlepiej wybierać te, które nie mają dużo cukru.
Zalety: Pozwala szybko schudnąć, działa oczyszczająco na organizm i jest prosta w przygotowaniu. Owoce zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia przemianę materii, a także stanowią skarbnicę witamin, które są dla naszego zdrowia niezbędne.
Wady: Dieta owocowa nie pokrywa zapotrzebowania na wiele cennych składników odżywczych, m.in. białka, wapnia, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu. W wyniku tych niedoborów może prowadzić do redukcji masy mięśniowej, często pojawia się uczucie dojmującego głodu, a czasami nawet skrajnego zmęczenia. Można ją stosować maksymalnie trzy dni. Dieta owocowa nie uchroni nas też przed efektem jo-jo, a utracone kilogramy szybko wracają, gdy zaczynamy jeść normalne posiłki.