Faszerowane pomidory
Pomidory możemy kupić teraz przez cały rok, co znacznie ułatwia sprawę. Zamiast kroić je w plasterki, podajcie faszerowane. Przygotowanie: z porządnie umytych pomidorów zetnijcie wierzch i pozbądźcie się miąższu razem z pestkami. Wnętrze należy delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Pomidory odstawcie w chłodne miejsce, a w tym czasie przygotujcie farsz. Nie ma ograniczeń - sięgnijcie po składniki, które lubicie najbardziej. Kilka podpowiedzi: groszek z kukurydzą albo kawałeczkami żółtego sera; kukurydza z posiekanymi korniszonami i jajkiem ugotowanym na twardo (do farszu warto dodać majonez). Pomidory można również zrobić na ciepło - farsz przyrządzamy z posiekanych pieczarek i żółtego sera, a całość zapiekamy w 180 stopniach C, aż pomidory zrobią się miękkie.