Blisko ludziWalentynkowa kolacja dla dwojga - proste przepisy

Walentynkowa kolacja dla dwojga - proste przepisy

Walentynkowa kolacja dla dwojga - proste przepisy

None

Pięknie zastawiony stół, romantyczne dodatki, świece, kwiaty, w tle spokojna muzyka... Walentynkowa kolacja ma niezwykły urok i potrafi zaczarować niejedną osobę. Jej dopełnieniem są oczywiście smakołyki, które warto przygotować razem z partnerem. I wcale nie trzeba być kulinarnym ekspertem.
Tartinki to małe kanapki podawane na kromce chleba. Często goszczą na wytwornych bankietach – warto, by zagościły na waszym stole również w walentynki. Tartinki powinny kusić wyglądem. Robimy je warstwowo. Kolejne składniki zależą wyłącznie od waszych upodobań! Wybór jest ogromny: wędlina, wędzony łosoś, kremowy serek, pomidorek koktajlowy, kosteczka sera pleśniowego albo żółtego, kawałek warzywa (np. ogórek, oliwka, papryka), kiełki, zielenina. Żeby tartinki prezentowały się jeszcze okazalej, wbijcie w nie po wykałaczce i nabijcie na nią składniki. Zabawa z tartinkami to dobra okazja, by wykorzystać składniki, które od dawna macie w lodówce.

1 / 6

Makaron z sosem pomidorowym

Obraz
© Shutterstock

Pamiętasz tę słynną scenę z animowanego filmu "Zakochany kundel"? To właśnie spaghetti było głównym bohaterem romantycznej kolacji, a jedzenie makaronu ze wspólnego talerza doprowadziło do niespodziewanego pocałunku... Również wy postawcie w tym roku na spaghetti, bo to danie smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie (al dente). Na patelni podsmażcie posiekaną cebulę i mięso. Dodajcie pomidory z puszki. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos wymieszajcie z makaronem, przełóżcie na talerze, posypcie startym serem (np. parmezanem) i udekorujcie listkami bazylii. Do takiego dania będzie pasować kieliszek czerwonego wina.

2 / 6

Babeczki z kremem

Obraz
© Shutterstock

Ich przygotowanie jest banalne, a już samo pieczenie będzie ciekawym pomysłem na spędzenie czasu we dwoje. Do zrobienia najprostszych babeczek potrzebne będą: 2 szklanki mąki, pół szklanki miękkiego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, szklanka mleka i pół łyżeczki soli. Masło utrzyjcie razem z cukrem. Wbijciejajka, wymieszajcie, po czym dodajcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Znowu starannie wymieszajcie, wlejcie mleko, połączcie składniki. Babeczki należy piec przez ok. 15-20 minut w 190 stopniach C, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Udekorujcie je kremem, np. z serka mascarpone albo miękkiego masła zmiksowanego z cukrem pudrem. Warto dodać kolorową posypkę albo ozdoby z cukru, najlepiej w formie serduszek.

3 / 6

Szybka sałatka

Obraz
© Shutterstock

Jeśli nie czujecie się w kuchni zbyt dobrze, zróbcie sałatkę - to przekąska, która nie może się nie udać. W salaterce umieśćcie miks sałat (dostaniecie je w większości sklepów), pomidorki koktajlowe, kawałki sera (pleśniowego, koziego, typu feta albo podzieloną na cząstki mozzarellę). Jeśli lubicie mięso, możecie podsmażyć kawałeczki indyka albo kurczaka i również dodać je do sałatki. Całość doprawcie do smaku i serwujciepolaną dobrą oliwą albo octem balsamicznym. Żeby było jeszcze bardziej romantycznie, niektórym składnikom możecie nadać kształt serca - świetnie w tym przypadku sprawdzą się plastry ugotowanych buraków. Do sałatki podajcie bagietkę i dobre wino.

4 / 6

Czekoladowe przekąski

Obraz
© Shutterstock

Czekolada to afrodyzjak. Kto z nas nie poszedłby za nią na koniec świata? Dlatego w walentynki nie może zabraknąć jej na waszym stole. Błyskawiczny przepis na czekoladowe truskawki: czekoladę rozpuście w kąpieli wodnej (połamcie ją na kostki i umieśćcie w miseczce, którą to postawcie na rondelku z wrzącą wodą - czekolada roztopi się dzięki gorącej parze), a następnie każdą truskawkę zanurzcie w czekoladzie do połowy i odłóżcie na bok, do zastygnięcia. Hitem wieczoru będzie z pewnością także czekoladowe fondue - do jego przygotowania przyda się specjalny kociołek z podgrzewaczem. Rozpuszczamy w nim czekoladę, a na półmiskach rozkładamy kawałki owoców; nabijamy je na patyczki i zanurzamy w czekoladzie, po czym zjadamy z apetytem.

5 / 6

Faszerowane pomidory

Obraz
© Shutterstock

Pomidory możemy kupić teraz przez cały rok, co znacznie ułatwia sprawę. Zamiast kroić je w plasterki, podajcie faszerowane. Przygotowanie: z porządnie umytych pomidorów zetnijcie wierzch i pozbądźcie się miąższu razem z pestkami. Wnętrze należy delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Pomidory odstawcie w chłodne miejsce, a w tym czasie przygotujcie farsz. Nie ma ograniczeń - sięgnijcie po składniki, które lubicie najbardziej. Kilka podpowiedzi: groszek z kukurydzą albo kawałeczkami żółtego sera; kukurydza z posiekanymi korniszonami i jajkiem ugotowanym na twardo (do farszu warto dodać majonez). Pomidory można również zrobić na ciepło - farsz przyrządzamy z posiekanych pieczarek i żółtego sera, a całość zapiekamy w 180 stopniach C, aż pomidory zrobią się miękkie.

6 / 6

Elegancka kawa

Obraz
© Shutterstock

Uzupełnieniem walentynkowej kolacji albo smakowitym dodatkiem do słodkich przekąsek będą własnoręcznie przygotowane napoje - najlepiej kawa, która uznawana jest za afrodyzjak. Elegancko będzie prezentować się domowa kawa podana w ozdobnej filiżance. Pomysł na smaczne cappuccino: podgrzaćdwie szklanki mleka, dodać cztery kostki gorzkiej czekolady i dwie łyżeczki kawy (najprościej rozpuszczalnej). Dobrze wymieszać, dosłodzić do smaku. Tak przygotowany napój podaje się z chmurką bitej śmietany, posypaną czekoladowymi wiórkami i/lub cynamonem. Aby podkręcić jego smak, można wzbogacić gosyropem - karmelowym, orzechowym, waniliowym, bananowym.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)