Woda mineralna
Dla wielu konsumentów woda w butelce to po prostu woda mineralna. Od razu wyprowadzimy was z błędu. Większość wód dostępnych na rynku to wody czyste i zdatne do picia, jednak z wodą mineralną nie mają nic wspólnego. Według najnowszych przepisów, woda mineralna to "woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi." (Dziennik Ustaw Nr. 21, Poz. 105. Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw). W dodatku woda taka zawierać musi określoną ilość soli mineralnych (np. wysokozmineralizowana zawiera więcej niż 1500 mg soli mineralnych na litr, zaś niskozmineralizowana - 500 mg na litr).
Wody mineralne, ze względu na zawartość soli mineralnych, mają działanie lecznicze. Wyróżniamy np. wodę bromkową, jodkową czy siarczkową. Każda z nich ma specyficzny smak (od żelazistego po solankowy) i działanie na organizm.