Wyborne dania tematem 1. Warsztatów Kulinarnych
Pierwsza edycja Warsztatów Kulinarnych, zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, pozwoliła uczestnikom doskonalić umiejętności przygotowywania dań głównych pod okiem dwóch znanych Szefów Kuchni - Marcina Budynka i Jarosława Uścińskiego.
Pierwsza edycja Warsztatów Kulinarnych, zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, pozwoliła uczestnikom doskonalić umiejętności przygotowywania dań głównych pod okiem dwóch znanych Szefów Kuchni - Marcina Budynka i Jarosława Uścińskiego.
Uczestnicy zostali zaproszeni do restauracji Moonsfera, znajdującej się w Centrum Olimpijskim na warszawskim Żoliborzu. Właścicielem i Szefem Kuchni tego miejsca jest Jarosław Uściński, poszukiwacz nowych smaków, mistrz łączenia z pozoru niepasujących do siebie składników. Wraz z Marcinem Budynkiem powitał gości. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość spróbowania wszystkich dań, które następnego dnia przygotowywali. Zobaczyli też w jaki sposób te potrawy podawane są w restauracji.
Warsztaty w Centrum Techniki Kulinarnej upłynęły w bardzo serdecznej atmosferze. Każdy z uczestników otrzymał fartuchy COOKie oraz książeczkę z przepisami, zawierającą informację na temat produktów i sposobów wykonania dań degustowanych poprzedniego dnia w Moonsferze. Poszczególne potrawy były najpierw przygotowywane przez Marcina Budynka i Jarka Uścińskiego, następnie uczestnicy podzieleni na dwuosobowe zespoły uczyli się własnoręcznie je przyrządzać.
Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na czwartek, 10 maja, między 8:30 a 10:45. Relacje, przepisy oraz zdjęcia pojawią się również wkrótce na stronach: polska-gotuje.pl, warsztaty-pak.pl oraz e-mieszkanie.pl. Na kolejne warsztaty zgłaszać się można wypełniając formularz na stronie www.polska-gotuje.pl