Wymówki, powstrzymujące nas przed przejściem na dietę
Warzywa są jałowe w smaku
None
Po nieudanej próbie odchudzania często próbujemy złagodzić swoje wyrzuty sumienia najróżniejszymi usprawiedliwieniami: nie umiem wytrzymać bez słodyczy, warzywa smakują jałowo, nie mam czasu gotować. To często także wymówki, powstrzymujące nas przed przejściem na dietę. Trzymamy się ich kurczowo, tłumacząc w ten sposób swój brak silnej woli. Okazuje się jednak, że przy niewielkich moderacjach, wszystkie one tracą ważność. Jak sprawić, by dieta nie wiązała się z katorgą?
Warzywa są jałowe w smaku
Jednym z najczęściej popełnianych błędów przez osoby, które je przygotowują, jest zbyt długie gotowanie i stosowanie niewystarczającej ilości przypraw. Bez względu na to, czy przyrządzasz warzywa na parze, duszone czy grillowane, skróć nieco czas gotowania. Kiedy zdejmujesz je z ognia lub wyjmujesz z piekarnika, powinny być nadal lekko twarde. Użyj przypraw, by miały bardziej wyrazisty smak. Będąc na diecie, nie unikaj też sosów sałatkowych, lecz zadbaj o to, by zawierały zdrowe tłuszcze. Takie znajdziesz na przykład w oliwie z oliwek.
(ios/mtr), kobieta.wp.pl