Zdrowsze zamienniki, które warto wypróbować w kuchni
Zamiast bułki tartej
Sól, cukier, tłuszcze - bez przerwy słyszymy, jak szkodliwy jest ich nadmiar w diecie. Wiedzione zdrowym rozsądkiem, próbujemy te składniki ograniczać, niestety niemal zawsze dzieje się to z uszczerbkiem dla smaku potraw. Przedstawiamy kilka zamienników niezdrowych dodatków, które dany przepis kulinarny mogą przekształcić w znacznie zdrowszą wersję, jednocześnie nie ujmując niczego jego walorom smakowym.
Sól, cukier, tłuszcze - bez przerwy słyszymy, jak szkodliwy jest ich nadmiar w diecie. Wiedzione zdrowym rozsądkiem, próbujemy te składniki ograniczać, niestety niemal zawsze dzieje się to z uszczerbkiem dla smaku potraw.
Przedstawiamy kilka zamienników niezdrowych dodatków, które dany przepis kulinarny mogą przekształcić w znacznie zdrowszą wersję, jednocześnie nie ujmując niczego jego walorom smakowym.
Jeśli przepis wymaga dodania bułki tartej, śmiało możesz ją zastąpić drobno zmielonymi płatkami owsianymi. Taki gatunek bez trudu dostaniesz w każdym sklepie spożywczym.
Doskonale sprawdzą się jako jeden ze składników zapiekanek albo jako dodatek do wypiekanego w domu chleba.
Tekst na podst. Womansday.com Izabela O'Sullivan/(IOS)/(kg), kobieta.wp.pl
POLECAMY: * Zdrowotne skarby chlorelli*