FitnessZdrowsze zamienniki, które warto wypróbować w kuchni

Zdrowsze zamienniki, które warto wypróbować w kuchni

Zdrowsze zamienniki, które warto wypróbować w kuchni

Sól, cukier, tłuszcze - bez przerwy słyszymy, jak szkodliwy jest ich nadmiar w diecie. Wiedzione zdrowym rozsądkiem, próbujemy te składniki ograniczać, niestety niemal zawsze dzieje się to z uszczerbkiem dla smaku potraw. Przedstawiamy kilka zamienników niezdrowych dodatków, które dany przepis kulinarny mogą przekształcić w znacznie zdrowszą wersję, jednocześnie nie ujmując niczego jego walorom smakowym.

Sól, cukier, tłuszcze - bez przerwy słyszymy, jak szkodliwy jest ich nadmiar w diecie. Wiedzione zdrowym rozsądkiem, próbujemy te składniki ograniczać, niestety niemal zawsze dzieje się to z uszczerbkiem dla smaku potraw.

Przedstawiamy kilka zamienników niezdrowych dodatków, które dany przepis kulinarny mogą przekształcić w znacznie zdrowszą wersję, jednocześnie nie ujmując niczego jego walorom smakowym.

Jeśli przepis wymaga dodania bułki tartej, śmiało możesz ją zastąpić drobno zmielonymi płatkami owsianymi. Taki gatunek bez trudu dostaniesz w każdym sklepie spożywczym.

Doskonale sprawdzą się jako jeden ze składników zapiekanek albo jako dodatek do wypiekanego w domu chleba.

Tekst na podst. Womansday.com Izabela O'Sullivan/(IOS)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 7

Zamiast oleju

Obraz
© 123RF

W przypadku potraw, które wymagają dodania oleju (nie w procesie pieczenia), połowę podanej w przepisie ilości możesz z powodzeniem zastąpić sokiem jabłkowym. W ten sposób ograniczysz liczbę kalorii w ciastach, muffinkach czy innych słodkich wypiekach.

Jeśli jednak nie chcesz, by za mocno zmienił się kolor ciasta (w przepisach z dodatkiem czekolady czy kakao), zamiast soku jabłkowego możesz wykorzystać purée z suszonych śliwek.

2 / 7

Zamiast boczku

Obraz
© 123RF

Znacznie zdrowszym wyborem jest wędzona papryka, którą można kupić jako przyprawę w proszku. Posyp na przykład czerwonymi drobnymi ziarenkami brukselkę albo dodaj odrobinę do grochówki.

Dzięki temu, że papryka jest wędzona, znakomicie imituje smak mięsa. A taki wybór niewątpliwie pozwoli ci ograniczyć tłuszcz i wartość kaloryczną posiłku.

3 / 7

Zamiast soli

Obraz
© 123RF

Oczywiście nie da się wyeliminować całej podanej w przepisie zawartości soli, jeśli jednak danie wymaga dodania jej "do smaku", warto wybrać w zamian sok z cytryny. Już jedno-dwa wyciśnięcia wydobędą z potrawy całą esencję.

To pożyteczne rozwiązanie można też zaszczepić wśród domowników. Zamiast solniczki, kładź na stole przekrojoną na pół cytrynę albo już wyciśnięty sok.

4 / 7

Zamiast masła

Obraz
© 123RF

Dobrze sprawdzi się awokado, szczególnie wtedy, gdy masło ma stanowić "wykończenie" potrawy, tj. ma być położone jako warstwa wierzchnia i zapieczone. Takiej samej wilgotności i jeszcze więcej walorów smakowych dostarczy przygotowywanemu daniu puree z awokado.

Nie tylko spożyjesz o 75 kalorii mniej na każdą łyżkę, ale też dostarczysz organizmowi cennych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, w które ten owoc obfituje.

5 / 7

Zamiast śmietany lub mąki

Obraz
© 123RF

Jeśli chcesz zagęścić zupę, możesz skorzystać z rozwiązania, które dostarczy ci mniej kalorii, a znacznie więcej składników odżywczych.

Wymieszaj w blenderze pół szklanki bulionu z 1/4 szklanki białej fasoli tak, aby stworzyły masę o jednolitej konsystencji, a następnie dodaj do zupy. Ziarenka fasoli nie zakłócą smaku potrawy, a dodatkowo wzbogacą ją o białko.

6 / 7

Zamiast maślanki

Obraz
© 123RF

Możesz wybrać niskotłuszczowy jogurt naturalny. Zredukujesz ilość tłuszczów nasyconych.

Kiedy natomiast jednym ze składników przepisu jest śmietana i nie chcesz używać w jej miejsce chudego jogurtu, idealnie sprawdzi się jogurt grecki. Pamiętaj jednak, by dodawać go głównie do dań, których nie podgrzewasz, czyli np. do chłodników albo kremowych sosów.

7 / 7

Zamiast białej mąki

Obraz
© 123RF

Lepszym wyborem dla serca i sylwetki jest mąka z pełnego ziarna. Aby nie zmienić smaku przygotowywanego wypieku, zastosuj taki zamiennik jedynie na połowę podanej ilości.

W ten sposób przemycisz zdrowe zboża.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)