Smak i konsystencja
Banany trafiają do nas głównie z Kolumbii, Ekwadoru, Kostaryki i Filipin. Zrywane są zawsze, gdy owocowa skórka jest jeszcze zielona. W takiej postaci pojawiają się niekiedy także w sklepie i leżą obok mocno dojrzałych sztuk. Dlatego, patrząc czasem na przyjemnie żółte egzemplarze, te niedojrzałe mogą odstraszyć cię swoim wyglądem. Jednak, czy słusznie?
Zielone banany są nieco gorzkie w smaku i z pewnością nie tak słodkie jak żółte. Do tego twardsze i nie rozpływają się w ustach, tak jak mocno dojrzałe owoce. Niektórzy twierdzą, że są lekko woskowe i nie zawsze nadają się na samodzielną przekąskę. Dlatego, jeśli obawiasz się ich smaku, włączaj je do swojemu menu jako dodatek do koktajlu czy składnik sałatki, a z pewnością nie poczujesz znaczącej różnicy.
A warto, bo okazuje się, że zielone banany są nie tylko bezpieczne dla twojego zdrowia, ale mogą zrobić dla ciebie wiele dobrego.