Skrobia kontra cukier
Niedojrzałe banany zawierają głównie skrobię, która stanowi 70-80% ich suchej masy. Co ważne, jest to oporna skrobia, która zamiast ulegać trawieniu w górnym odcinku twojego przewodu pokarmowego, przechodzi przez niego w nienaruszonym stanie, działając jak błonnik. W czasie dojrzewania banan traci znaczne jej ilości i przekształca ją w cukier, co sprawia, że pod koniec tego procesu, pozostaje jej w nim jedynie 1%.
Dlatego, wybierając zielone banany, możesz pozbyć się np. zaparć czy przykrych dolegliwości trawiennych. Pamiętaj jednak, że ten rodzaj skrobi zawiera spore ilości amylazy, które są niedostępne dla enzymów trawiennych tylko wtedy, gdy niedojrzałe banany zjadasz na surowo. Robiąc z nich ciasto czy chleb, wzbogacisz dietę w cenne witaminy i minerały, ale niekoniecznie skrobię, która „ugotowana” przestaje być już tak użyteczna.