Cukier groźniejszy dla zdrowia niż sól
Od lat lekarze powtarzają, że nadmierne spożycie soli szkodzi zdrowiu. Podwyższa ciśnienie krwi w organizmie, a tym samym znacznie zwiększa ryzyko zawału i udaru mózgu. Okazuje się jednak, że to nie sól, a cukier może mieć poważniejszy wpływ na nasze zdrowie.
Od lat lekarze powtarzają, że nadmierne spożycie soli szkodzi zdrowiu. Podwyższa ciśnienie krwi w organizmie, a tym samym znacznie zwiększa ryzyko zawału i udaru mózgu. Okazuje się jednak, że to nie sól, a cukier może mieć poważniejszy wpływ na nasze zdrowie.
Badacze z Nowego Jorku i Kansas pod kierownictwem dr. Jamesa DiNicolantonio przeanalizowali dane zebrane od 8670 dorosłych ludzi. Okazało się, że spożywanie cukru istotnie podwyższało ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Substancje słodzące oddziałują bowiem na część mózgu, która powoduje podwyższenie tętna i wzrost ciśnienia krwi. Wyniki eksperymentu opublikowano w American Journal of Cardiology.
Co więcej, naukowcy są zdania, że znaczne ograniczenie soli może wręcz nieść pewne zagrożenia dla zdrowia. Często sięgamy wtedy po chemiczne dodatki do jedzenia, zawierające np. glutaminian sodu i oczywiście cukier.
Jeżeli dane zebrane przez zespół dr. DiNicolantonio zostaną potwierdzone przez innych naukowców, będzie to prawdziwy przełom w dziedzinie zdrowego żywienia. Od lat powtarza się nam, że to sól jest największym zagrożeniem dla osób z wysokim ciśnieniem i należy ograniczyć jej spożycie do jednej łyżeczki dziennie. Na cukier nie zwracano większej uwagi, chyba że w kontekście walki z dodatkowymi kilogramami. Dopiero od niedawna dużo mówi się o tym, że może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia.
Cukier przede wszystkim uzależnia i to w stopniu podobnym co heroina. Jego nadmiar może powodować problemy z pamięcią i koncentracją. Udowodniono, że podwyższa ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy typu II, niektórych nowotworów i zawału serca.
Jaka dawka jest dla nas niebezpieczna? Eksperci uważają, że dzienna norma to 5-6 łyżeczek cukru dla kobiet i 7-8 dla mężczyzn. Słodka herbata raczej więc nam nie zaszkodzi, podobnie jak ciastko na deser. Problem w tym, że obecnie cukier znajduje się w niemal każdym rodzaju przetworzonej żywności, ponieważ sprawia, że smak potraw staje się bardziej intensywny.
Szczególnie dużą ilość cukru możemy znaleźć w płatkach śniadaniowych. Te „zdrowe” dania zawierają często nawet do 10 procent substancji słodzących! Cukier dodawany jest też m.in. do gotowych sosów, białego pieczywa czy napojów z kartonów. Przekroczenie dopuszczalnej dziennej dawki to więc żaden problem.
Co można zrobić, żeby chronić swoje zdrowie? Przede wszystkim ograniczyć spożywanie przetworzonej żywności. Sięgajmy po naturalne składniki: owoce, warzywa, produkty z pełnoziarnistej mąki. Jeżeli będziemy mądrze odżywiać się na co dzień, to cukier do kawy czy mały kawałek ciasta z pewnością nam nie zaszkodzi.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl