FitnessCzy warto liczyć kalorie?

Czy warto liczyć kalorie?

Czy warto liczyć kalorie?

Pokutuje przekonanie, że skrupulatne liczenie kalorii to najskuteczniejsza i jedyna droga do wymarzonej sylwetki. I faktycznie - to czynność ważna, ale nie najważniejsza, gdy zależy nam na zdrowiu i atrakcyjnym wyglądzie. Badania dowodzą, że dla wielu osób liczenie kalorii jest dość trudne oraz czasochłonne. Może zatem warto dać sobie z tym spokój?

Pokutuje przekonanie, że skrupulatne liczenie kalorii to najskuteczniejsza i jedyna droga do wymarzonej sylwetki. I faktycznie - to czynność ważna, ale nie najważniejsza, gdy zależy nam na zdrowiu i atrakcyjnym wyglądzie. Badania dowodzą, że dla wielu osób liczenie kalorii jest dość trudne oraz czasochłonne. Może zatem warto dać sobie z tym spokój?

Wyliczono, że przeciętna kobieta w ciągu swojego życia przez 21 minut dziennie myśli o dietach i odchudzaniu. Zalicza się do tego również przeliczanie i porównywanie wartości energetycznej różnych produktów. - Liczenie kalorii przy diecie odchudzającej jest bardzo pomocne - przyznaje mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED.

- Dzięki temu wiemy, ile energii dostarczamy naszemu organizmowi. Efekt odchudzania następuje, gdy wytworzymy ujemny bilans energetyczny, czyli gdy dostarczymy mniej niż potrzebuje nasz organizm. Wtedy pozostałą, brakującą część energii wytworzy z zalegającej tkanki tłuszczowej - dodaje.

Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska/(EPN)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 5

Zwracasz uwagę na skład produktów?

Obraz
© 123RF

Ewa Zygmanowska nie kryje jednak, że liczenie kalorii może być kłopotliwe. Powód? - Musimy każdy produkt zważyć i sprawdzać, ile ma kalorii, a ponieważ zwykle podawane są one w przeliczeniu na 100 g produktu, to dodatkowo trzeba odnieść wynik do zjedzonej porcji. Problem pojawia się, gdy jemy posiłek poza domem. Wtedy trudno oszacować wielkość zjedzonych produktów, a przecież nie będziemy zabierać ze sobą wagi kuchennej - przyznaje dietetyk.

Liczenie kalorii ma również dobre strony. Ewa Zygmanowska tłumaczy, że kiedy musimy wszystko ważyć, bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i odruchowo wybieramy produkty, które mają mniejszą gęstość energetyczną (mniej kalorii w większej objętości produktu), aby zjeść więcej i lepiej się nasycić. Natomiast gdy kupujemy produkty w sklepie, sprawdzamy, ile mają kalorii, a tym samym częściej zwracamy uwagę na skład, co sprzyja wybieraniu tych zdrowszych i mniej przetworzonych.

2 / 5

Kalorie pomocne, ale mogą nas zmylić

Obraz
© 123RF

Okazuje się, że kalorie mogą nas też zmylić, zwłaszcza jeśli dbamy o linię. Przykładowo: mały batonik ma 100 kcal, czyli mniej więcej tyle samo co szklanka jogurtu naturalnego. Jednak to ten drugi posiłek jest znacznie bardziej wartościowy i zdrowszy. To nie kalorie są więc najistotniejsze, bo nawet jeśli dwa produkty mają taką samą liczbę, inaczej wpływają na organizm.

"Lekkie i wysoko przetworzone pokarmy wymagają od układu pokarmowego mniejszego wysiłku, dlatego ich strawienie powoduje mniejsze zużycie kalorii" - zauważa Rick Miller, rzecznik prasowy Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego. Badania dowiodły, że na dłużej od innych nasycają nas produkty białkowe.

3 / 5

Sięgaj po zdrowe przekąski

Obraz
© 123RF

- W trakcie odchudzania warto zwracać uwagę na kalorie, ale nie tylko one są ważne w diecie. Jeżeli chcemy schudnąć zdrowo, należy myśleć o tym, jakie dostarczamy witaminy i minerały oraz rodzaje tłuszczów i węglowodanów - mówi Ewa Zygmanowska z ENEL-MED-u. - Dla przykładu możemy stosować dietę 1000 kcal, ale wszystkie kalorie będziemy czerpać tylko z czekolady (dwie tabliczki). Wtedy schudniemy, ale nie dostarczymy sobie żadnych składników odżywczych i po pewnym czasie zaczną się pojawiać problemy z włosami, paznokciami, cerą, a przy dłuższym stosowaniu takiej diety również bardziej poważne dolegliwości zdrowotne - tłumaczy.

Pamiętajmy: każdy minerał czy witamina codziennie powinna być dostarczona w ilości rekomendowanej przez normy żywieniowe dla danej grupy osób. Czasem warto sięgnąć po zdrową przekąskę. Średniej wielkości banan ma ok. 115 kcal. Lepiej zjeść go zamiast kilku ciastek.

4 / 5

Lepsza piramida zdrowego żywienia

Obraz
© 123RF

Wskazówki dla osób walczących z nadwagą? W czasie stosowania diety odchudzającej warto zwracać uwagę na bardziej kaloryczne produkty (mięso, pieczywo), szkoda jednak zawracać sobie głowę ważeniem i przeliczaniem kalorii sałaty czy kilku rzodkiewek. - Należy pamiętać, że kalorie to nie wszystko - mówi wprost Ewa Zygmanowska.

Specjalistka dodaje, że liczenie kalorii najlepiej zostawić dietetykom. - Lepiej bazować na piramidzie zdrowego żywienia, gdzie mamy dokładnie określone porcje poszczególnych produktów jak warzywa, mięso czy oleje w ciągu dnia. Taką ilość produktów może dostosować dietetyk - wtedy określi indywidualne zapotrzebowanie oraz dostosuje ich ilość oraz częstość spożycia - podsumowuje nasza rozmówczyni.

5 / 5

Najważniejsza jest jakość posiłków

Obraz
© 123RF

Badania przeprowadzone w Harvard School of Public Health dowiodły, że samo liczenie kalorii nie wystarczy, by schudnąć. Ważna jest przede wszystkim jakość posiłków, a nie ich wartość energetyczna. Kluczowy jest też systematyczny ruch. Z obserwacji uczonych wynika, że wśród ochotników największy ubytek masy ciała uzyskiwały te osoby, które jadły więcej jogurtów i orzechów, a nawet masła orzechowego (a to ma ok. 140 kcal w łyżce).

I jeszcze jedno: brytyjscy uczeni odkryli, że liczba kalorii umieszczana na produktach spożywczych bardzo często jest niedokładna.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)