GotowaniePrzepisyDietowy hit – zupy odchudzające

Dietowy hit – zupy odchudzające

Jeśli chcesz schudnąć jeszcze przed nadejściem lata, dieta oparta na zupach jest świetnym rozwiązaniem. Zupy są pyszne i pożywne, a jedząc je często łatwiej jest zrzucić wagę.

Dietowy hit – zupy odchudzające
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

19.05.2015 | aktual.: 30.11.2015 16:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli chcesz schudnąć jeszcze przed nadejściem lata, dieta oparta na zupach jest świetnym rozwiązaniem. Zupy są pyszne i pożywne, a jedząc je często łatwiej jest zrzucić wagę.

Ponadto po takim posiłku nie mamy uczucia ciężkości z przejedzenia. Specjalnie dla was przygotowaliśmy kilka przepisów na zupy dietetyczne, dzięki którym waga szybko zaczyna spadać.

Zielona zupa
(porcja dla 4 osób)
0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
Garść roszponki
4 karczochy
2 gałązki trybuli
Kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Fasolkę i pokrojone w kostkę karczochy gotować przez około 15 minut w 1,5 litra wrzącej osolonej wody. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni, na której poddusimy roszponkę z posiekaną trybulą. Następnie zawartość patelni przelewamy do garnka i mieszamy. Zupę możemy spożywać bez ograniczeń: zarówno karczochy, fasolka, jak i oliwa z oliwek zawierająca kwasy Omega-3 sprzyjają chudnięciu. To danie obfituje w żelazo, wszelkie witaminy oraz składniki ułatwiające pozbywanie się toksyn z organizmu.

* Zupa „talia osy”*
(porcja dla jednej osoby)
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
4 duże liście białej kapusty
Szczypiorek
1 łyżka oliwy z oliwek

Warzywa (marchew, seler i kapustę) pokroić w cienkie paski, wrzucić do 0,5 litra wrzącej osolonej wody i gotować przez piętnaście minut. Na koniec dodać oliwę i pieprz, a po zdjęciu z ognia posypać z wierzchu szczypiorkiem. Zupa zapobiega zaparciom i zatrzymywaniu wody w organizmie, a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Pamiętamy przecież, że im lepiej działa nasz układ trawienny, tym łatwiej zrzucamy nagromadzone kilogramy. Jeśli zupa wyjdzie nam zbyt rzadka (tzn. będzie miała zbyt dużo wody), możemy odlać część bulionu warzywnego do innego naczynia. Pełen witamin i minerałów wywar zostawmy sobie na później.

Dietetyczna zupa „cud” z pora i karczocha
(porcja dla 2 osób)
2 pory
4 karczochy
Kminek
Śmietanka o niskiej zawartości tłuszczu lub mleko sojowe

Pełen witamin por oraz mający właściwości odchudzające karczoch to połączenie, które może sprawić cuda z naszym ciałem. Obecność w przepisie kminku też nie jest bez znaczenia ponieważ ta przyprawa działa pobudzająco na układ pokarmowy. Karczochy kroimy w drobną kostkę, pory siekamy w plastry. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do 0,5 l wrzącej osolonej wody. Dodajemy kminek i gotujemy przez około 20 minut. Na koniec dodajemy łyżkę lub dwie odtłuszczonej śmietany lub kilka łyżek mleka sojowego – ten drugi wariant jest bardziej „energetyzujący” i zawiera większe ilości białka. Do smaku przyprawiamy pieprzem lub odrobiną chili. Jeśli lubimy zupy-krem, możemy utrzeć zawartość garnka blenderem.

Ostra zupa pomidorowo-paprykowa
(porcja dla 2 osób)
4-5 pomidorów
2 papryki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Chili

Kto powiedział, że zupy odchudzające muszą być mdłe i bez smaku? Oto przepis dla tych, którzy lubią pikantne dania. Cebulę, paprykę i pomidory dusimy w oliwie na patelni, której zawartość przekładamy następnie do garnka i gotujemy 5-10 minut w osolonej wodzie (taka ilość, aby zakryła warzywa) z dodatkiem koncentratu. Na koniec dodajemy chili. Zupę możemy utrzeć blenderem – wówczas ma przyjemną, kremową konsystencję.

Zupa soczewicowa
1 szklanka zielonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Oliwa z oliwek

Zupa soczewicowa jest nie tylko niskokaloryczna, ale także sycąca, co zawdzięcza zawartemu w soczewicy białku. Zieloną soczewicę moczymy przez kilka godzin, po czym wodę odlewamy. Soczewicę i marchew gotujemy w 1 litrze osolonego wrzątku. W tym czasie podsmażamy cebulę na wolnym ogniu, po czym wrzucamy ją do garnka z zupą. Dodajemy koncentrat i oliwę z oliwek, a następnie zdejmujemy zupę z ognia. Do smaku przyprawiamy pieprzem lub chili. Zupa świetnie smakuje z zieloną posypką – może to być szczypior, rzeżucha, koperek, pietruszka lub kolendra.

Zupa owocowa bez gotowania
4 jabłka
4 kiwi
1 grejpfrut
1 pomarańcza
1 cytryna
1 saszetka herbaty zielonej z Żeń-Szeniem

Herbatę zaparzyć w 50 ml wrzącej wody, wyjąć saszetkę i zostawić napar do lekkiego ostygnięcia. Jabłka umyć, obrać i utrzeć na bardzo drobnej tarce lub zmiksować. Z cytrusów (pomarańczy i grejpfruta) wycisnąć sok, a kiwi pokroić na drobne kawałeczki. Wszystkie te składniki (utarte jabłka, sok z cytrusów i kiwi) połączyć z herbatą i starannie wymieszać. Zupa ma właściwości oczyszczające i energetyzujące (dzięki ogromnej zawartości witamin, które nie zostają wygotowane, ponieważ owoce nie są poddawane obróbce termicznej).

Na podst. Marie Claire/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta

POLECAMY:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (13)