FitnessDzięki tym produktom pozbędziesz się cellulitu

Dzięki tym produktom pozbędziesz się cellulitu

Regularne masaże (niekoniecznie kosmetykami o rzekomo wyszczuplającym działaniu), ruch oraz odpowiednia dieta to elementy kluczowe walki z nieestetycznym i zdrowotnym problemem kobiet. Dzisiaj bierzemy pod lupę produkty, które pomagają pozbyć się cellulitu. Jeśli uzupełnisz nimi swój jadłospis, szybko zauważysz różnicę w napięciu i gładkości twojej skóry.

Dzięki tym produktom pozbędziesz się cellulitu
Źródło zdjęć: © 123RF

04.03.2014 | aktual.: 04.03.2014 17:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Regularne masaże (niekoniecznie kosmetykami o rzekomo wyszczuplającym działaniu), ruch oraz odpowiednia dieta to elementy kluczowe walki z nieestetycznym i zdrowotnym problemem kobiet. Dzisiaj bierzemy pod lupę produkty, które pomagają pozbyć się cellulitu. Jeśli uzupełnisz nimi swój jadłospis, szybko zauważysz różnicę w napięciu i gładkości twojej skóry.

Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce oraz węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron) w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchliznę, ponieważ organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Wtedy powstaje także cellulitis.

Na szczęście, istnieje długa lista produktów poprzez które możemy wpływać na naszą równowagę kwasowo-zasadową. W przywróceniu odpowiedniego pH naszego organizmu, a co za tym idzie, zniwelowaniu skórki pomarańczowej, pomogą nam produkty alkaizujące, czyli odkwaszające organizm. Powinniśmy je spożywać zarówno w formie surowej, gotowane na parze lub duszone do momentu, gdy będą al dente, czyli lekko twarde.

Pierwsza grupa to zielone warzywa, czyli: brokuły, bakłażan, natka pietruszki, kabaczek, botwina, brokuły, szparagi, kapusta, brukselka, sałata, szpinak, algi niebiesko-zielone, ogórek, cukinia. Na tym jednak lista się nie zamyka. Do alkalizujących warzyw należą także: kalafior, czosnek, marchew, seler, kalarepa, grzyby, papryka, fasola, cebula, pomidory, buraki.

Co należy pić między posiłkami? Najbardziej wskazane są woda mineralna, zielona herbata oraz wszelkie ziołowe napary. Należy przy tym pamiętać, że kawa, czarna herbata oraz alkohol zatrzymują wodę w organizmie i należy się ich wystrzegać.

W pozbyciu się cellulitu pomagają białka: mleko krowie, mleko kozie, soja, fasola, soczewica, gryka, jogurt, orkisz, semolina, ser tofu, siemię lniane, pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika, migdały.

Co na deser? Oczywiście owoce. Jeśli pragniemy pozbyć się cellulitu, nie żałujmy sobie agrestu, grejpfruta, cytryny, banana, borówek, czereśni, limonki czy jabłek.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

brokułycellulitskórka pomarańczowa
Komentarze (24)