Fast foody - przysmak klasy średniej
Częste spożywanie posiłków w restauracjach typu fast food jest najbardziej typowe dla klasy średniej - twierdzą autorzy amerykańskich badań, opublikowanych w piśmie "Population Health Management".
01.11.2011 | aktual.: 01.11.2011 22:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Częste spożywanie posiłków w restauracjach typu fast food jest najbardziej typowe dla klasy średniej - twierdzą autorzy amerykańskich badań, opublikowanych w piśmie "Population Health Management". Zdaniem badaczy, nieco osłabia to popularne opinie obarczające fast foody winą za wyższy odsetek otyłych osób wśród ludności o najniższych dochodach.
"Istnieje korelacja pomiędzy otyłością a niższym dochodem, jednak nie może ona być wiązana jedynie z wyborem restauracji. Fast foody są najpopularniejsze wśród klasy średniej, gdzie otyłość występuje w mniejszym stopniu" - zauważa Paul Leigh, profesor zdrowia publicznego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis.
Leigh opiera swoje wnioski na analizie dwóch badań przeprowadzonych w USA w latach 1994-1996 (Continuing Survey of Food Intakes by Individuals oraz Diet and Health Knowledge Survey), w których udział wzięło łącznie ponad 5 tys. Amerykanów. Analizowane dane dotyczyły nawyków żywieniowych i jedzenia poza domem w zestawieniu z informacjami na temat dochodów, rasy, płci, wieku i wykształcenia.
"Niskie ceny, wygoda i dodawanie zabawek to zabiegi ukierunkowane na klasę średnią - mówi Leigh. - W ciągu ostatnich 30 lat ceny niezdrowej żywności zmniejszyły się w porównaniu ze zdrowszymi produktami".
Choć dane pochodziły z lat 90. i od tego czasu poziom dochodów Amerykanów uległ zmianie, Leigh twierdzi, że bardziej aktualne informacje (które nie były dostępne) wskazałyby na tę samą zależność. Zdaniem badacza, jedną z możliwości ograniczenia konsumpcji tzw. śmieciowego jedzenia byłoby zwiększenie opodatkowania niezdrowej żywności odpowiednio do zawartości kalorycznej przy jednoczesnym zredukowaniu cen zdrowych produktów.
(PAP/ma)