FitnessHerbata na odchudzanie - rodzaje, działanie, właściwości

Herbata na odchudzanie - rodzaje, działanie, właściwości

Herbata na odchudzanie - rodzaje, działanie, właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF
03.10.2018 16:10, aktualizacja: 19.11.2018 15:05

Mówi się, że dobra herbata na odchudzanie to połowa sukcesu w procesie redukcji masy ciała. Ten popularny napój nie zastąpi nam co prawda zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej, jednak jest w stanie znacząco wspomóc proces odchudzania i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Klasykami w temacie odchudzania są oczywiście herbaty zielone, czerwone lub białe – którą z nich wybrać?

Zielona herbata na odchudzanie

Zielona herbata to prawdopodobnie jeden z tych popularnych gorących napojów, które znajdziemy praktycznie w każdym polskim domu. O jej korzyściach dla zdrowia wiadomo w końcu nie od dzisiaj – zawiera ona wiele cennych polifenoli i aminokwasów, witaminy A, B, C i E oraz jedne z najsilniejszych antyoksydantów – katechiny. Te ostatnie są kluczowym składnikiem w kontekście skutecznego odchudzania, bowiem redukują tkankę tłuszczową i hamują wchłanianie tłuszczów z przyswajanego pożywienia.

Warto zadbać o to, żeby nasza dieta odchudzająca zawierała zieloną herbatę, szczególnie przed wyjściem na siłownię czy położeniem się spać. Ważną rolę w procesie odchudzania pełnią także wspomniane wcześniej polifenole, które regulują zły cholesterol i poprawiają stan naczyń krwionośnych. Katechiny zawarte w zielonej herbacie, szczególnie podczas wysiłku fizycznego, w naturalny sposób wspomagają trawienie, spalają tkankę tłuszczową i zapobiegają jej gromadzeniu, co czyni ten wyjątkowy napój sprawdzoną metodą na skuteczne odchudzanie.

Czerwona herbata na odchudzanie

Drugim sprawdzonym sposobem na efektywne odchudzanie jest oczywiście czerwona herbata, która skutecznie wspomaga proces spalania tłuszczu, a dodatkowo poprawia koncentrację i wspomaga trawienie. Czerwona herbata Pu-Erh zawiera takie cenne dla organizmu substancje jak witamina E, flawonoidy, wapń, magnez, żelazo czy selen, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, poprawia krążenie krwi i obniża jej ciśnienie, a także wzmacnia układy odpornościowy i pokarmowy. Nic zatem dziwnego, że czerwona herbata jest dużym wsparciem w procesie spalania tłuszczu.

Czerwona herbata dodana do jadłospisu to doskonała pomoc przy walce o idealną figurę i stosowaniu diety oczyszczającej, która pozwoli nam stracić nadprogramowe kilogramy bez efektu jojo. Herbata Pu-erh w znacznym stopniu przyspiesza przemianę materii, dlatego zaleca się wypić ją zaraz po posiłku, szczególnie jeśli był on obfity i bogaty w tłuszcz. Swoją rolę w procesie chudnięcia ma też zawarta w niej teina, odmiana kofeiny występująca naturalnie w herbacie, która delikatnie pobudza organizm.

Biała herbata na odchudzanie

Kolejnym istotnym rozwiązaniem w temacie odchudzania jest biała herbata, którą uzyskuje się ze wcześnie zebranych i nierozwiniętych jeszcze pączków herbaty. Jest to najskuteczniejszy i niestety jednocześnie najdroższy rodzaj herbaty przy walce z nadprogramowymi kilogramami. Biała herbata to nie tylko sprawdzony sposób na odchudzanie, ale także naturalne źródło takich antyoksydantów jak witamina C czy niezwykle cenne dla organizmu polifenole.

Biała herbata nie jest co prawda tak popularna jak zielona czy czerwona, jednak jej właściwości mówią same za siebie – nie tylko pobudza ona trawienie i skutecznie spala tłuszcz, ale także spowalnia procesy odpowiadające za starzenie i niszczy wolne rodniki. Oprócz tego jest ona doskonałym sposobem na koncentrację i łagodzi objawy stresu, czyli pozytywnie wpływa na nasz system nerwowy.