Dieta oczyszczająca – domowy sposób na detoks
Każdego dnia do organizmów dostarczamy toksyny, które mogą być przyczyną licznych chorób przede wszystkim układu krwionośnego czy odpornościowego. W skutecznej detoksykacji organizmu pomoże dieta oczyszczająca, która zawierać będzie błonnik i przeciwutleniacze.
03.11.2018 | aktual.: 04.11.2018 18:05
Dieta oczyszczająca – kiedy jest potrzebna?
Nieodpowiednia dieta, stres czy osłabiony metabolizm wpływają na to, że w naszych organizmach zbierają się toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Ich obecność wpływa na ogóle osłabienie organizmu. Ma też kilka innych objawów.
O diecie oczyszczającej warto pomyśleć, gdy skóra zaczyna robić się ziemista, a oczy mocno podkrążone. Również cera może dawać jasne znaki o zanieczyszczeniu poprzez pojawiające się zaskórniki i pryszcze. Dieta oczyszczająca może okazać się konieczna również przy złym nastroju, zmęczeniu i zaparciach.
Toksyny docierają do organizmu z pożywieniem, przez skórę oraz wraz z odpychanym powietrzem. Gromadzą się i zatruwają organy takie jak trzustka wątroba czy jelita, a nierzadko również układ nerwowy. W konsekwencji mogą pojawić się pewne choroby, między innymi cukrzyca, alergie, nadciśnienie, miażdżyca czy choroby autoimmunologiczne.
Dieta oczyszczająca – efekty
Dieta oczyszczająca powinna trwać od dnia do trzech dni. Na początku jej skutki nie należą do najprzyjemniejszych. Ciało nadmiernie się poci, mocz ma mocny zapach, a na twarzy pojawiają się liczne wypryski. Wszystko to jednak daje jasny znak, że organizm uwalnia toksyny.
W dłuższej perspektywie (po 4-5 dniach) wpływ diety oczyszczającej na organizm jest nieoceniony:
• usuwa toksyny z organizmu,
• usuwa nadmiar wody,
• łagodzi obrzęki,
• oczyszcza skórę,
• nadaje cerze blasku,
• poprawia nastrój,
• dodaje energii.
Dieta oczyszczająca – jadłospis
Co powinno znaleźć się w diecie oczyszczającej? Przede wszystkim dużo wody między posiłkami. Poza tym nie może zabraknąć warzyw i owoców oraz innych produktów nieprzetworzonych.
Głównymi składnikami diety oczyszczającej powinny być:
• owoce: jabłka, śliwki, winogrona, grejpfruty, pomarańcze,
• warzywa: karczoch, kapusta włoska, seler,
• kiszona kapusta i ogórki,
• oliwa z oliwek,
• zioła: koper włoski, mniszek lekarski, łopian, bratek,
• sok z cytryny,
• napary (z melisy, z mięty, z czystka)
i herbata zielona,
• kasza jaglana,
• ryby pieczone,
• jajka (w małych ilościach).
Dozwolone jest przygotowywanie zup warzywnych na wodzie mineralnej. Poza tym dietę oczyszczającą można oprzeć na sokach i koktajlach owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych. Przed wprowadzeniem diety oczyszczającej powinno się ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych oraz kawy i herbaty.
Zastosować można następujące diety oczyszczające:
• głodówka – 1 dzień raz w tygodniu,
• dieta sokowa (soki z owoców lub warzyw) – od 3 do 14 dni,
• dieta witaminowa (bazująca na koktajlu z selera, marchwi i kapusty włoskiej) – 3 dni.