Napar z kwiatów lipy. Do czego go wykorzystać
Flawonoidy w kwiatach
Kwiaty lipy zawdzięczają swoje właściwości unikalnemu składowi. Zawierają przede wszystkim flawonoidy - związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu.
Kwiaty lipy zawdzięczają swoje właściwości unikalnemu składowi. Zawierają przede wszystkim flawonoidy - związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu.
We frakcji flawonoidowej kwiatów lipy odkryto m.in. kwercetynę (zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych) i tylirozyd, silną substancję przeciwzapalną. Roślina jest również bogata w garbniki (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają biegunkom) oraz olejki eteryczne (pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych).
(gabi)/WP Kobieta