Orzechy włoskie obniżają ryzyko raka piersi
Włączenie orzechów włoskich do diety może znacznie obniżyć ryzyko raka sutka - wynika z badań, które na razie przeprowadzono tylko na myszach.
Włączenie orzechów włoskich do diety może znacznie obniżyć ryzyko raka sutka - wynika z badań, które na razie przeprowadzono tylko na myszach. Informację na ten temat zamieszcza pismo "Nutrition and Cancer". Wcześniejsze badania na myszach wykazały, że spożywanie orzechów włoskich, które zawierają cenne dla zdrowia składniki, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i sterole roślinne (należące do steroidów), spowalnia wzrost raka sutka.
Teraz naukowcy z Uniwersytetu Marshalla w Huntington (Zachodnia Wirginia) pod kierunkiem dr Elaine Hardman sprawdzali, czy w podobny sposób można w ogóle zmniejszać ryzyko zachowania na ten nowotwór. Doświadczenia prowadzono na myszach, które przez całe życie były na diecie wzbogaconej w umiarkowane ilości orzechów włoskich (odpowiednik 55-60 gram dziennie w diecie człowieka).
Co więcej, orzechy znalazły się w pożywieniu myszy już w okresie płodowym i po przyjściu na świat, gdyż były dodawane do karmy ich ciężarnych oraz karmiących matek. Uzyskane wyniki porównywano z grupą gryzoni hodowanych na typowej diecie.
Okazało się, że zwierzęta, które przez całe życie otrzymywały w pokarmie orzechy co najmniej o połowę rzadziej chorowały na raka sutka niż myszy karmione w tradycyjny sposób. W dodatku, jeśli guzy już się pojawiły, to ich rozmiary i liczebność były znacznie mniejsze.
"Ta redukcja jest szczególnie istotna jeśli weźmie się pod uwagę, że badane myszy miały większe predyspozycje do raka sutka, zaprogramowane genetycznie. Oznacza to, że byliśmy w stanie zredukować ryzyko raka nawet w przypadku występowania mutacji do niego predysponującej" - tłumaczy dr Hardman.
Wykorzystując metody analizy genetycznej, badacze z zespołu dr Hardman zaobserwowali, że dieta zawierająca orzechy włoskie zmienia aktywność licznych genów, które odgrywają istotną rolę w rozwoju raka sutka u myszy i ludzi. Są to geny wpływające na podziały i różnicowanie się komórek gruczołu sutkowego.
"Wyniki tych badań wskazują, że zwiększone spożycie orzechów włoskich może być elementem zdrowej diety i redukować ryzyko raka u przyszłych pokoleń" - komentuje dr Hardman.
Po porównaniu swoich wyników z rezultatami innych modyfikacji dietetycznych naukowcy doszli do wniosku, że przeciwnowotworowe działanie orzechów włoskich nie jest związane jedynie z obecnością w nich kwasów omega-3. Istotne znaczenie ma również zawartość witaminy E.
Zdaniem dr Hardman, badania te potwierdzają, jak ważny wpływ na nasze zdrowie ma dieta. "Jedzenie to ważne lekarstwo w naszej diecie. To czym się odżywiamy ma ogromne znaczenie, gdyż decyduje o tym, jak funkcjonuje nasz organizm, jakie będą jego reakcje w przypadku choroby i w dobrym stanie zdrowia. Odżywiaj się dobrze, rusz się z kanapy i wyłącz TV - takie proste rzeczy naprawdę działają" - tłumaczy badaczka.(PAP)
jjj/ krf/