Polskie hity zdrowej żywności
Najzdrowszy polski sok
Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na listy bestsellerów trafiają coraz bardziej egzotyczne i nieznane dotąd produkty. Celebryci zachwalają właściwości nasion chia, jagód goji lub soku z noni. W natłoku nowinek dietetycznych, które spływają do nas z całego świata zapominamy o lokalnej żywności, które jest nie tylko zdrowa i świeża ale także niedroga.
Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na listy bestsellerów trafiają coraz bardziej egzotyczne i nieznane dotąd produkty. Celebryci zachwalają właściwości nasion chia, jagód goji lub soku z noni. W natłoku nowinek dietetycznych z całego świata zapominamy o lokalnej żywności, która jest nie tylko zdrowa i świeża, ale także niedroga.
Zamiast kupować w internecie szałwię hiszpańską, której owoce zawierają nasiona chia lub sprowadzać z drugiego końca świata morwę indyjską (owoce noni), lepiej wybrać się na zakupy na lokalny targ. Polska żywność w niczym nie ustępuje egzotycznym i modnym produktom. W tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie: "cudze chwalicie, swego nie znacie" (lub zapominacie). Na naszej liście zakupów powinny się znaleźć między innymi: aronia, jarmuż, soczewica, żurawina i topinambur.
Aronia
To prawdziwa bomba witaminowa. Cierpkie w smaku owoce dostarczają organizmowi sporą dawkę witamin: C, B1, B2, B6, E. Jej owoce są cennym antyutleniaczem i mają właściwości spowolniające wchłanianie glukozy, co jest ważne dla osób chorych na cukrzycę. Sok z aronii powinny też regularnie pić osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.
Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta