None
Dietetycy nie mają wątpliwości - sezon zimowy odciska najgorsze piętno na naszym zdrowiu. Brak ruchu, smażone, tłuste jedzenie poprawiające humor w pochmurne, zimne miesiące, przetworzone jedzenie. Nasz organizm potrzebuje nie tylko witamin i świeżych produktów, ale i stopniowego detoksu. Możesz go przeprowadzić w w naturalny, niewymagający głodówki sposób, sięgając po ogólnodostępne warzywa, owoce i zioła. Tylko pamiętaj, że posiłki warto popijać dużą ilością wody mineralnej.
Seler
Sok z selera jest bogaty w elektrolity, które są niezbędne do prawidłowego nawilżenia i funkcji komórkowych. Posiada wiele minerałów: potas, magnez, sód, żelazo, dzięki czemu wykazuje działanie alkalizujące i neutralizuje działanie zakwaszających produktów spożywczych, takich jak mięso, nabiał i wysoko przetworzona żywność.
Dostępny w selerze sód łatwo się wchłania i hamuje apetyt na słone przekąski, co jest bardzo ważne w trakcie oczyszczania organizmu. Ma również silne działanie ochronne przed rakiem okrężnicy.
Na podst. mindbodygreen.com (mtr/gabi), kobieta.wp.pl
Burak
Wątroba jest uważana za główny narząd odpowiedzialny za odtruwanie organizmu, buraki z kolei świetnie wpływają na oczyszczanie i regenerację tego narządu. Tanie i pyszne warzywo zawiera wiele aktywnych biologicznie substancji (betainy i polifenole), które posiadają szeroki zakres efektów fizjologicznych, w tym ochronę wątroby.
Marynowane, podawane w sałatce, a nawet jako carpaccio - sprawdzą się w każdej postaci. Pamiętaj jedynie, że gotowane tracą część zdrowotnych właściwości.
Kolendra
Toksyczne metale ciężkie, takie jak rtęć, kadm, ołów, uran i aluminium mogą wniknąć do organizmu poprzez żywność, skażoną wodę, powietrze lub być wchłaniane przez skórę. Przyczyniają się one do poważnych problemów zdrowotnych.
Kolendra, jak wykazano, wiąże metale ciężkie w organizmie, dzięki czemu mogą być szybko wydalone. Chroni również dwa główne narządy detoksyzujące: wątrobę i nerki.
Dodawaj kolendrę do soków, koktajli i sałatek.
Warzywa kapustne
Kolejny raz sprawdza się zasada, że wszystko co zielone, służy naszemu zdrowiu. Warzywa kapustne, czyli brokuły, brukselka, jarmuż czy kapusta świetnie sobie radzą ze szkodliwymi enzymami w organizmie. Zawierają przy tym dużo błonnika, wymiatając z jelit niestrawione resztki pokarmu.
Jabłka
Na pewno znasz złotą radę dietetyków - zamień batonika na jabłko. To się opłaca! Pektyny zawarte w tym owocu (błonnik rozpuszczalny w wodzie) są znane ze swoich właściwości oczyszczających jelita grubego i mogą pomóc w zapobieganiu raka.
Dowiedziono również wpływ jabłek na wiązanie i usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Kiełki
W zasadzie kiełki można hodować przez cały rok, ale rzadko kiedy o tym pamiętamy. Wiosna to świetny moment na zasadzenie rzeżuchy, lucerny czy słonecznika - wystarczy talerz, lignina lub wata oraz woda...
Efekty jedzenia kiełków są nie do przecenienia. Prócz witamin i minerałów, kiełki wykazują właściwości ochronne bakterią E.coli oraz salmonelli. Mają także silne działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiegają starzeniu się organizmu.
Rukiew wodna
Badania wykazały, że rukiew wodna efektywnie oczyszcza krew i zapobiega wchłanianiu szkodliwych substancji do komórek. Dzięki temu przyczynia się nie tylko do detoksyzowania naszego ciała, ale także zapobiega rakowi.
Ta roślina ma specyficzny, wyrazisty smak i świetnie nadaje się do sałatek czy jako dodatek do kanapek. Nie traktuj jej tylko jako zielony ozdobnik talerza.
Na podst. mindbodygreen.com (mtr/gabi), kobieta.wp.pl