FitnessW białym kubku kawa jest gorzka

W białym kubku kawa jest gorzka

Najbardziej gorzka jest kawa pita z białego kubka bądź filiżanki! – dowodzą naukowcy z Oksfordu. Nie chodzi tu jednak o sam napój, a o nasze odczucia smakowe wywołane przez kolor naczynia.

W białym kubku kawa jest gorzka
Źródło zdjęć: © Fotolia

15.06.2015 | aktual.: 17.06.2015 08:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najbardziej gorzka jest kawa pita z białego kubka bądź filiżanki – dowodzą naukowcy z Oksfordu. Nie chodzi tu jednak o sam napój, a o nasze odczucia smakowe wywołane przez kolor naczynia.

Eksperyment przeprowadzili badacze z Federation University Australia i University of Oxford, wzięło w nim udział 36 ochotników. Każdy pił tę samą kawę z trzech kubków - białego, niebieskiego i przezroczystego (w kubkach o takich kolorach najczęściej jest serwowana w kawiarniach). Zdaniem uczestników napój z białego kubka był najbardziej gorzki, a z niebieskiego najmniej.
Według naukowców takie wrażenie wynika z tego, że brązowy kolor kawy utożsamiamy z gorzkim smakiem. W białym kubku brązowy kolor kawy jest najbardziej wyrazisty.

Kolor kubka, w jakim podawana jest czekolada, może wpływać na to, jak odbierany jest jej smak - informuje z kolei "Journal of Sensory Studies". Jak w eksperymencie wykazali naukowcy z Walencji oraz Oxfordu, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt. To kolejne badanie wskazujące, że nasze zmysły reagują na pokarmy w różny sposób zależnie od rodzaju naczynia, z którego je spożywamy.

Podczas badań 57 uczestników miało za zadanie ocenić próbki gorącej czekolady podawanej w plastikowych kubkach. Wszystkie kubki miały takie same rozmiary, ale różniły się kolorem (biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy z białym wnętrzem). Czekolada w kubkach kremowych i pomarańczowych smakowała lepiej. Kolor nie wydawał się mieć istotnego wpływu na słodycz i aromat czekolady, chociaż uczestnicy wspominali, że czekolada w kubku koloru kremowego wydawała się nieco słodsza i bardziej aromatyczna.

Podobne eksperymenty przeprowadzono też z ciastem truskawkowym – okazało się, że podawane na białych talerzach wydawało się testerom o 10 procent słodsze niż z czarnej zastawy. Z kolei napój z żółtej puszki wydaje się bardziej cytrynowy, z niebieskiej - bardziej orzeźwiający, a z różowej - słodszy.

Na podstawie livescience.com/(gabi)/WP Kobieta

POLECAMY:

Źródło artykułu:WP Kobieta
kawakawa pobudzakawa odchudzanie
Komentarze (3)