Była hitem PRL-u, dziś jemy rzadziej. Opóźnia procesy starzenia

W czasach PRL-u chałwa była uwielbianą przekąską. Dziś jest nieco mniej popularnym deserem i to mimo niezwykłych wartości odżywczych. Choć jest kaloryczna, zawiera składniki bardzo korzystne dla zdrowia.

Chałwa - kaloryczna, ale bardzo zdrowaChałwa - kaloryczna, ale bardzo zdrowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  PAL

Chałwa była jednym z najpopularniejszych przysmaków w czasach PRL-u. Jej unikalny smak pozostał w pamięci wielu osób do dziś. Mimo że jest kaloryczna, oferuje bogactwo składników odżywczych, takich jak magnez, wapń i żelazo. Dodatkowo, dzięki zawartości antyoksydantów, może pozytywnie wpływać na stan skóry oraz opóźniać procesy starzenia.

"Wraz z chałwą można dostarczyć organizmowi wiele cennych witamin i minerałów, między innymi A, E oraz z grupy B. Dzięki takiemu zestawowi chałwa pomaga dbać o stan skóry, wzrok, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, wzmacnia mięśnie. Witamina T, którą również można znaleźć w chałwie, bierze udział w procesie produkcji płytek krwi, a B7 w produkcji hemoglobiny. Chałwa pomaga też dbać o paznokcie i włosy. Co ciekawe, ten popularny przysmak jest również bogaty w wapń, magnez i proteiny. Chałwa ma także zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego, głównie dzięki zawartości fosforu, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B. Przy tym wskazuje się na pozytywne działanie chałwy na pracę płuc, a także jej skuteczność w łagodzeniu dolegliwości związanych z migreną" - czytamy na dziendobry.tvn.pl.

Chałwa - pyszny i zdrowy deser

Sezam, z którego w głównej mierze przygotowywana jest chałwa, sprawia, że produkt ten jest źródłem zdrowych tłuszczów i białka. Chociaż chałwa ma około 500-600 kcal na 100 gramów, dostarcza także cennych minerałów, co sprawia, że trudno ją całkowicie wyeliminować z diety.

Jak powstaje chałwa?

Proces tworzenia chałwy obejmuje zmielenie nasion sezamu na pastę, do której dodaje się cukier lub miód. Następnie, w zależności od przepisu, można dodać aromaty, kakao czy orzechy. Całość gotuje się, osiągając odpowiednią konsystencję, a po schłodzeniu kroi na kawałki. Wielu miłośników twierdzi, że domowa chałwa smakuje znacznie lepiej, co kusi do własnoręcznego przygotowania tej słodkości.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła reakcja pasażerki na głośne dziecko. Post jest hitem w sieci
Niezwykła reakcja pasażerki na głośne dziecko. Post jest hitem w sieci
Tak pokazała się na spotkaniu z harcerzami. Kolor to hit sezonu
Tak pokazała się na spotkaniu z harcerzami. Kolor to hit sezonu
Poszła na jarmark w Warszawie. Podsumowała dwoma słowami
Poszła na jarmark w Warszawie. Podsumowała dwoma słowami
Schudł 60 kg. Dziennikarz mówi, jak tego dokonał
Schudł 60 kg. Dziennikarz mówi, jak tego dokonał
Romansują w pracy. Detektywka mówi, o co proszą ją małżonkowie
Romansują w pracy. Detektywka mówi, o co proszą ją małżonkowie
Wsyp do zlewu zamiast sody. Odpływ odetka się od razu
Wsyp do zlewu zamiast sody. Odpływ odetka się od razu
"ZUS odmówił mi świadczeń". Mówi, co się stało
"ZUS odmówił mi świadczeń". Mówi, co się stało
Jej syn odebrał sobie życie. Ponad rok później sama zmarła
Jej syn odebrał sobie życie. Ponad rok później sama zmarła
Rozłóż na poddaszu, w piwnicy i garażu. Kuny nawet się nie zbliżą
Rozłóż na poddaszu, w piwnicy i garażu. Kuny nawet się nie zbliżą
Dodaj do kapusty wigilijnej. Teściowa spyta o przepis
Dodaj do kapusty wigilijnej. Teściowa spyta o przepis
Najmodniejsza spódnica na grudzień? Rozenek już się w niej pokazała
Najmodniejsza spódnica na grudzień? Rozenek już się w niej pokazała
Bawiła Polaków do łez. Tak wygląda po latach
Bawiła Polaków do łez. Tak wygląda po latach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇