By zwiększyć odporność: wołowina i marchewka
Osoby, którym hasło "odporność" oraz wzmocnienie układu immunologicznego wciąż kojarzą się głównie z witaminą C i to w dodatku w tabletkach, koniecznie powinny zmienić część swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Marchew jest bogata w witaminę A, czyli retinol, który odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu oraz zwalczaniu infekcji. Ale bez cynku, którego bardzo dobrym źródłem jest m.in. wołowina, organizm nie będzie w stanie z niego korzystać. Dlaczego? Ponieważ witamina A gromadzi się w wątrobie, żeby dostać się do innych tkanek, potrzebuje specjalnego białka zawierającego właśnie cynk.
Jeśli jednak wołowina nie jest twoim ulubionym produktem, spróbuj tę samą kombinację cynku oraz witaminy A osiągnąć w nieco inny sposób. Źródłem witaminy A są zazwyczaj ciemnopomarańczowe, żółte, czerwone i zielone warzywa oraz owoce. Połącz je z białkiem bogatym w cynk, może to być np. plaster świeżego mango z jogurtem naturalnym, słodkie ziemniaki z rybą lub kurczak ze szpinakiem.