Dieta bezglutenowa jest dobra dla wszystkich
Gluten, czyli białko pochodzenia roślinnego, występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, pszenicy i orkiszu, nie ma ostatnio dobrej prasy. Choć badania amerykańskie szacują, że nadwrażliwość na gluten dotyczy ok. 6 proc. populacji, coraz więcej osób wykreśla ze swojej diety produkty zawierające ten składnik. Nie robią tego dlatego, że są na nie uczuleni, ale po to, by schudnąć. Jednak nie ma dowodów na to, że gluten jest szczególnie tuczącym składnikiem. Problemem tycia jest raczej to, że spożywamy zbyt dużo produktów przetworzonych składających się z białej mąki. Wykluczenie z diety glutenu bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, może prowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo, magnez czy witamina B12. Poza tym osoby, które zastępują żywność z glutenem inną, nie zawsze wiedzą, że produkty bezglutenowe mają zazwyczaj wyższą zawartość tłuszczu i cukru niż te tradycyjne.