Podroby
Istnieje wiele mitów na ich temat - „akumulują głównie toksyny, negatywnie oddziałując na chorych np. z dną moczanową i upośledzając funkcjonowanie całego organizmu”. Okazuje się, że wątróbka to źródło najlepiej przyswajalnej witaminy A, która odżywia m.in. twoją skórę. To bogactwo witamin z grupy B, lepsze niż np. zboża, a także doskonałe remedium na anemię, oczyszczające przy okazji wątrobę i pomagające tym samym w walce z dną moczanową. Tatar z płuc zapewni ci sporą dawkę witaminy C, porównywalną do tej, zawartej w wielu warzywach. Serca wzbogacą jadłospis w koenzym Q10, a mózg w kwasy omega-3. Podroby to źródło różnych substancji czynnych, które w zależności od organu, mogą pomóc ci zbilansować dietę w cenne składniki. Co ciekawe, zawierają więcej tryptofanu, potrzebnego do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia, niż jakikolwiek inny kawałek mięsa. Najlepsze są oczywiście te, pochodzące ze sprawdzonych i ekologicznych gospodarstw. To one właśnie powinny gościć na twoim talerzu, nawet 2-4 razy w tygodniu.