Jajka
Przez wiele lat obwiniano je za podnoszenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi, bowiem 2 jajka dostarczają 200 mg tego składnika. Dziś wiemy, że to prawdziwa odżywcza bomba, z której możesz korzystać, nawet codziennie. Liczne badania potwierdzają, że cholesterol ze zjadanych pokarmów nie wpływa na jego poziom we krwi, ale wspiera funkcjonowanie organizmu. Pamiętaj, że to budulec każdej komórki twojego ciała. Wspomaga pracę mózgu i bierze udział w produkcji hormonów. Jajko ponadto ma dobre proporcje kwasów tłuszczowych, dostarcza ci lecytyny, która wspomaga detoksykację organizmu i jest pomocna w procesie trawienia tłuszczu. Cholina z żółtka wpływa na poprawę pamięci i lepszą koncentrację. Jajko to multiwitamina, doskonała dla twoich włosów, paznokci, skóry czy oczu. To przeciwbakteryjna i antywirusowa tarcza, którą spokojnie mogą spożywać osoby z miażdżycą. Dlatego, nie bój się i zdecydowanie jedz jajka. Wybieraj te ekologiczne, od kur, które „widziały słońce”. I pamiętaj, że najwięcej składników uzyskasz z jajka „na miękko” lub jajecznicy krótko smażonej, np. na maśle klarowanym czy oleju kokosowym.